Päijät-Hämeen lähiruoka ideointitilaisuus lähiruokatuottajille
Ideoidaan yhdessä miten voisimme kehittää lähiruoan näkyvyyttä ja käyttöä Päijät-Hämeessä.
Ideoidaan yhdessä miten voisimme kehittää lähiruoan näkyvyyttä ja käyttöä Päijät-Hämeessä.
Hämeessä on tällä hetkellä noin 3400 maatilaa, joista yli kaksi kolmasosaa harjoittaa päätuotantonaan kasvinviljelyä. Silti tilojen tulovirroista kotieläintuotannon osuus on vielä yli puolet. Maatilojen lopettamistahti hieman hiipui edellisestä vuodesta. Koko elintarvikeketju työllisti vuonna 2020 Hämeessä 14 094 henkilöä ja teki liikevaihtoa yhteensä 3,6 miljardia euroa.
Hämeen maatalous on koottu yhteen esitykseen vuodelta 2021.
Hämeen maatalouden tilastolukuihin vaikutti hieman Iitin kunnan liittyminen Päijät- Hämeeseen vuoden 2021 alusta. Tästä maakunnan vaihdoksesta johtuu Hämeen maatilojen lukumäärän kasvu. Maatiloja Hämeessä oli vuonna 2021 3401 kpl. Tiloista 1747 on Kanta-Hämeen puolella ja 1654 kpl Päijät-Hämeen maakunnassa. Suomen maatiloista 7,6 % sijaitsee Hämeen Ely-keskuksen alueella.
Ruokasektorilla on alueellamme iso aluetaloudellinen merkitys. Vuoteen 2030 ulottuva Hämeen ruokastrategiä tähtää kestävään, kehittyvään, kannattavaan ja kansainvälistyvään ruokasektoriin. Työ jatkuu toimijoiden tiiviillä yhteistyöllä samaan maaliin. Tervetuloa mukaan!
Olisiko nyt sopiva aika miettiä mitä Päijät- Hämeen lähiruokatuottajat voisivat yhdessä tehdä ja millaista yhteinen tekeminen olisi?
Etsitään näihin kysymyksiin yhdessä vastauksia, tule ideariiheen
Aika: tiistaina 11.10.2022 klo 18
Paikka: Niipalan tilalla Hollolassa (Kirkkotie 16)
Osaava farmari -hankkeen koulutukset tarjoaa sinulle maatalouden yrittäjyys-, talous- ja johtamisosaamista.
Sinulla ei tarvitse olla aiempaa talous- tai johtamisosaamista. Tarjonta on laajaa ja löydät sieltä varmasti itsellesi sopivan koulutuksen.
Koulutusten pituudet ja opiskelumuodot vaihtelevat. Opiskelua järjestetään eri puolilla Suomea ja osallistua voi myös etänä.
Kestävä RuokaHäme – sidosryhmätilaisuudessa tarkoituksena on tuoda Kanta- ja Päijät-Hämeen ruokasektorin toimijoita yhteen ja luoda paikkaa uusille ajatuksille ja yhteistyölle. Tämän tilaisuuden teemana on Klusterit ja yritysten yhteistyömallit kehittämisessä.
Keskustellaan yhdessä mitä tarpeita olisi julkisen puolen ruokasektoreilla ja miten voisimme yhdessä kehittää hämäläisen ruoan makumatkaa kuntalautaselle. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki kuntien, kuntayhtymien, sotepiirien, koulutusyhtymien, seurakuntien jne. ruokahankinnoista vastaavat henkilöt
Maitotiloille suunnattu nurmipäivä järjestetään keskiviikkona 3.8.2022 klo 10-14 Hämeenlinnan Tuuloksessa Kari ja Pirjo Virtasen tilalla. Tule ottamaan selvää millaista rehua eläimesi tarvitsevat ja mitä sinä tarvitset tuotostavoitteesi saavuttamiseksi?