Avoimet maatilat -tapahtuma houkutteli jälleen tuhansia kuluttajia tutustumaan hämäläisiin maatiloihin

Heinäkuussa jo kahdeksannen kerran järjestetty Avoimet maatilat – Taste of Häme -tapahtuma tarjosi ainutlaatuisen mahdollisuuden kuluttajille tutustua hämäläisten maatilojen toimintaan ja arkeen. Tapahtuma houkutteli noin 40 kohteeseen yhteensä noin 11 000 kävijöitä, jotka pääsivät näkemään, mistä ruoka tulee, ja millaista työtä tiloilla tehdään.

Maatilat avasivat ovensa koko perheelle
Monet maatilat avasivat ovensa yleisölle ja tarjosivat mielenkiintoista ohjelmaa koko perheelle. Vierailijat saivat tilaisuuden tutustua eläimiin, kuten lehmiin, lampaisiin ja kanoihin, sekä ihastella maaseudun kauniita maisemia. Janakkalan Turengissa Hakolan marjatilalla vierailijat pääsivät ihastelemaan juuri kuoriutuneita tipuja. Tapahtumassa esiteltiin muun muassa koneita, viljelymenetelmiä ja kotieläinten hoitoa.

Lapset pääsivät silittelemään eläimiä ja osallistumaan maatilan elämään leikkisällä tavalla, kuten traktorikyydityksillä ja poniratsastuksella. Tiloilla oli myös erilaisia työnäytöksiä. Orimattilassa Valkilan tilalla vierailijat pääsivät seuraamaan sepän takomista. Hartolassa taas Pohjolan kartanon järjestämä kuivaheinän seipäälle nosto -näytös oli suosittu vanhemman väen keskuudessa. Lisäksi monilla tiloilla oli myynnissä maatilan tuotteita, kuten tuoreita marjoja, lihatuotteita ja jauhoja, joita kävijät saivat ostaa suoraan tiloilta.

Lähiruokaa ja kestäviä viljelymenetelmiä
Tapahtuma nosti esiin myös lähiruoan ja kestävän maatalouden merkityksen. Useilla tiloilla järjestettiin tietoiskuja kestävästä viljelystä ja ruokatuotannosta. Vierailijat näkivät myös useammalla tilalla laiduntavia eläimiä tekemässä tekoja luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Viljelijät kertoivat tilojensa historiasta ja nykypäivän haasteista, kuten ilmastonmuutokseen sopeutumisesta ja ympäristöystävällisten viljelymenetelmien kehittämisestä.

Tapahtuman yksi keskeisistä tavoitteista oli lisätä kuluttajien ymmärrystä siitä, kuinka heidän ruokansa tuotetaan ja mitä kaikkea siihen liittyy. Tämä vuorovaikutus viljelijöiden ja kuluttajien välillä vahvisti yhteyttä maatalouden ja kaupunkilaisten välillä, tuoden maaseudun elämän lähemmäksi kuluttajia.

Sää suosi vierailijoita
Heinäkuinen tapahtuma sai nauttia jälleen aurinkoisesta säästä, mikä teki päivästä erityisen miellyttävän ulkoilmatapahtuman. Vierailijat viihtyivät pitkään tiloilla, nauttien maaseudun rauhasta ja tilojen tarjoamista aktiviteeteista.  Monet vierailijat kertoivat vierailleensa 3-4 eri kohteessa päivän aikana. Lämmin sää tosin vaikutti eläinten halukkuuteen olla näytillä, koska monen tilan päätähdet mieluusti hakeutuivat varjoon lepäämään.

Avoimet maatilat jatkossa
Avoimet maatilat -tapahtumasta on muodostunut suosittu perinne, ja tapahtumaa koordinoivat MTK Häme suunnittelee tapahtuman jatkamista ensi vuonnakin heinäkuun toisena lauantaina 12.7.2025. Tapahtuma tarjoaa merkittävän mahdollisuuden vahvistaa vuorovaikutusta maatalousyrittäjien ja kuluttajien välillä sekä edistää lähiruokaa ja kestävää maataloutta.