Herkkujen Häme toi lähiruoan herkut Hämeenlinnan torille suomalaisen ruoan päivänä

Suomalaisen ruoan päivänä 4.9.2024 järjestetty Herkkujen Häme -tapahtuma keräsi jälleen suuren joukon paikallisen ruoan ystäviä Hämeenlinnan torille. Tapahtuma oli täynnä paikallisia makuja ja tarjosi kuluttajille mahdollisuuden ostaa ja maistaa lähialueen tuottajien ja ravintoloiden parhaita tuotteita.

Lähiruokaa ja paikallisia herkkuja
Tapahtuma esitteli laajan valikoiman lähiruokaa, jota paikalliset tuottajat toivat tarjolle. Myynnissä oli kaikkea tuoreista vihanneksista ja marjoista käsityönä valmistettuihin hilloihin, leipiin ja lihatuotteisiin. Paikalliset juustot, hunaja ja erilaiset leivonnaiset houkuttelivat kävijöitä pysähtymään kojujen äärelle ja tekemään herkullisia löytöjä.

Uutispuurolle oli jatkuva jono ensimmäisten 2 tunnin ajan.

Monet kävijät arvostivat erityisesti sitä, että he pääsivät ostamaan ruokaa suoraan viljelijöiltä ja tuottajilta, tietäen tarkalleen, mistä tuotteet ovat peräisin ja kuinka ne on valmistettu. Tämä lähiruoan ostamisen ja tukemisen merkitys korostui koko tapahtuman ajan.

Hämäläisen ruoan lisäksi torivieraita viihdytti musiikilla Kimmo Kopra ja Panssariprikaatin varusmiestoimikunnan bändi, jonka solistina myös Heidi Kyrökin esiintyi heti tapahtuman aluksi. Tapahtuma tarjosi ohjelman puolesta lähiruokayrittäjien haastatteluja sekä maakuntajohtaja Toni K. Laineen sekä TV:stä Erätulilla-ohjelmasta tutun Mika Soramäen kalanperkausnäytöksen.

Vuoden 2024 ruokamaakuntalähettilääksi kruunattiin ruokaan intohimoisesti suhtautuva pianotaiteilija Erkki Korhonen. Tuore ”ruokalähettiläämme” lupaa viedä hämäläisen ruokakulttuurin ja -perinteen ilosanomaa eteenpäin. Hämeen liiton haastettelussa Erkki kannustaa hämäläisiä ja kaikkia muitakin lähtemään löytöretkelle hämäläisen ruoan pariin, etenkin kokeilemaan hämäläistä pitopöytää.

Uutispuuron keitti Jokioisten maa- ja kotitalousnaiset.

MTK Häme tarjosi uutispuuroa maisteltavaksi
Tapahtuman erikoisuutena oli MTK Hämeen tarjoama uutispuuro, jota jaettiin kävijöille maistiaisina. Tämä perinteinen puuro on tehty tuoreen ruissadon vastajauhatetusta jauhoista ja edustaa vahvaa kytköstä hämäläiseen viljelyyn ja maatalouteen. Uutispuuroa maistaneet kävijät kehuivat sen pehmeää ja täyteläistä makua, joka toi esiin viljan tuoreuden ja paikallisuuden.

MTK Hämeen edustajat kertoivat viljan merkityksestä suomalaiselle ruokakulttuurille ja siitä, kuinka tärkeää on tukea paikallista viljelyä ja ruoantuotantoa. Uutispuuro toimi symbolisena muistutuksena siitä, kuinka tuoreus ja laatu näkyvät suomalaisessa ruoassa.

Suomalaisen ruoan juhlaa
Herkkujen Häme oli osa suomalaisen ruoan päivän juhlintaa, jonka tavoitteena on nostaa esiin kotimaisen ruoantuotannon merkitys. Tapahtumassa paikalla oli myös useita ruokatuottajia, jotka jakoivat ostosten teon ohessa tietoa tuotteistaan ja niiden alkuperästä. Kuluttajat saivat suoraa tietoa siitä, miten ruoka päätyy heidän lautasilleen ja kuinka se tuotetaan vastuullisesti ja kestävästi.

Tulevaisuudessakin odotettu tapahtuma
Herkkujen Häme on toivottavasti vakiinnuttamassa asemaansa Hämeenlinnan torin syyskesän tapahtumien joukossa ja sen odotetaan jatkuvan myös ensi vuonna. Tapahtuma olivat yhdessä järjestämässä Hämeen liitto, Hämeen Sanomat, Hämeenlinnan kaupunkikeskustayhdistys, MTK Häme ja ProAgria Etelä-Suomen ja HAMK:n / Kestävä RuokaHäme -hanke.