Kanta-Hämeen Retki-info Avoimet maatilat -Taste of Häme! 2024

Vuorossaan kahdeksas Avoimet maatilat -Taste of Häme! päivä on tuloillaan. Nappaa retki-info Kanta-Hämeen alueelle ja suunnittele oma retkipäiväsi.

LOPPI

Halmelan vuohitila 🐐 Halmelantie 77, Loppi.
Halmelan vuohitilalla tuotetaan vuohenmaitoa ja -lihaa. Tapahtumapäivänä nähtävillä vuohia ulkona laitumella sekä mahdollisuuksien mukaan myös sisällä kuttulassa. Maistatuksessa vuohenlihaa, Juustoportin vuohenjuustoa sekä Voihan Vuohen vuohenmaitojäätelöitä. Suut makeaksi vuohen maidosta valmistetuilla letuilla. Tilamyymälästä vuohituotteita.
Kahvila perunakuoppa 🍰Räyskäläntie 562, Loppia.
Perunakuoppa on varhaisperunatilan ihastuttava kesäkahvila. Monipuolinen valikoima tilan kondiittorin itse tekemiä herkkuja. Ja tietysti kaikkea hyvää perunasta, suolaista ja makeaa. Tapahtumapäivänä kannattaa edottomasti maistaa harvinaisia perunavohveleita. Mukaan kahvilasta varhaisperunaa, hernettä, nippusipulia, mansikkaa, itse tehtyjä herkkuja, jäätelöä.
Syrjälän marjatila 🍓 Rengontie 91, Loppi.
Ihastuttavalla Syrjälän marjatilalla tuotetaan marjoja. Tapahtumapäivänä tilalla jo neljättä kertaa järjestettävät konepäivät. Tarjolla muurikkalettuja ja kahvilan antimia. Nähtävillä eläimiä ja myynnissä oman tilan marjoja ja muita tuotteita.
Solstrandin tila 🥕 Sinervänpolku 15, Loppi.
Pienellä puutarhatilalla hyödynnetään villivihanneksia ja kasvatetaan tuotteita ilman keinolannoitteita. tapahtumapäivänä tilalla pop-up ravintola jonka ruuat valmistettu tilan omista antimista. Myynnissä tilan omia tuoreita vihanneksia, säilykkeitä ja Marika Tudeerin kirjoja.
Mikkolan suoramyynti 🥧 Läyliäistenraitti 984, Loppi.
Tilatuotteiden suoramyynnin konkari. Mikkolasta löydät kauden tuoreet vihannekset, oman tilan varhaisperunaa, myllytuotteita, lihaa, mehuja paljon muuta. Kahvilasta tilan laadukkaassa leipomossa valmitetut leivonnaiset ja pullat.

HÄMEENLINNA

Hirvilammen luomu 🐂 Hirvilammentie 85, Hämeenlinna.
Hirvilammen luomu on hämeenlinnalainen emolehmätila. Tilan toimintaa ohjaa eläinten hyvinvointi ja luonnon monimuotoisuuden parantaminen. Tilan emolehmiin, vasikoihin ja siitossonneihin pääsee tutustumaan päivän aikana tilallisten ja tilalla olevien työssäoppijoiden kanssa. Pihapiiristä löytyvät myös Susannan kesäkaritsat ja kesäkanat. Päivän aikana tilalla palvelee pieni kahvila, jossa saa suun makeaksi uunituoreilla leipomuksilla. Tilalla paikalla myös Meiän Grillin grilliteltta, josta voi ostaa tilan burgerjauhelihasta tehtyjä hamppareita isompaan nälkään. Ohjelmassa tilalla on lapsille suunnattu polkutraktorirata, hyönteishotellin rakentamista, sekä pieniä rasteja, joissa voi tutustua tilaan enemmän. Tilamyymälästä naudanlihatuotteita kotiin viemisiksi.
Alhaisten luontotila/ Häme Highland Honey 🐝 Uurtaan harjun tie 144, Hämeenlinna.
Alhaisten luontotilalla tuotetaan herkullista hunajaa. Tilalta löytyy tekemistä ja nähtävää koko perheelle. Pihapiirissä laidunlehmiä, lampaita sekä kanoja. Pihamakasiinin kahvila Surinassa paikallinen 4h-yrittäjä tarjoilee monipuolisia kahvilaherkkuja. Tilapuodista hunajasta valmistettuja tuotteita. Tilalla sijaitseva luontopolku kierrettävissä omatoimisesti.
Kankaisten tila 🍓 Kankaisten kylätie 58, Hämeenlinna.
Kankaisten Tila on ihana keidas itsepoimijoille, perheille, ryhmille ja ohikulkeville herkkusuille. Tilan lähiruokapuodista saat mansikoita, vadelmia, herneitä ja pientuottajien elintarvikkeita. Tilapuodin yhteydessä toimivasta idyllisestä kesäkahvilasta löydät erikoiskahvit ja leivonnaiset myös kotiin vietäväksi. Käsityöaitassa on käsityöläisen tuotteita. Kotieläinpihalla voi ihastella eläimiä, leikkialueella ja pomppulinnassa viihtyvät perheen pienimmätkin.

TAMMELA, JOKIOINEN JA URJALA

Similän ratsutila 🐎 Similän rantatie 18, Tammela.
Similän ratsutilalla asuu sekä hevosia että poneja. Perinteisen ratsastuskoulun lisäksi tilalla on myös hevosavusteista toimintaa sekä varsojen kasvatusta. Hevosten hyvinvointi on toiminnassa ensisijaisen tärkeää. Tallin yhteishenki on sellainen, että hevoset ja ihmiset viihtyvät! Tapahtumapäivänä pääset tutustumaan tallin arkeen ja näkemään, miten hevosia hoidetaan. Lisäksi ohjelmassa maksullista talutusratsastusta sekä kärryillä ajoa.
Elonkierto 🌿 Ojaistentie 44, Jokioinen.
Elonkierto on kaikille avoin ja maksuton maatalouden ja luonnonvarojen tutkimuksen esittelypuisto. Puistossa pääset tutustumaan mm. luonnonmonimuotoisuuteen ja sen vaikutuksiin, tapaa puistossa laiduntavia maatilan eläimiä; poneja varsoineen, hevosia, lampaita, vuohia, possuja, kanoja ja ankkoja. Tapahtumapäivänä esittelyt ja kierrosten ohjaus myös englanniksi. On the event day, introductions and guided tours also in English. Myös Makasiinikahvio palvelee kävijöitä.
Honkolan kartano 🥩 Kartanonkuja 80, Urjala.
Hongola Gård on luomukarjatila, jossa kasvatetaan Black Angus -karjaa eettisin ja ympäristöystävällisin menetelmin. Tapahtumapäivänä pääset näkemään ylväitä Black Angus nautoja laiduntamassa urjalalaisessa kulttuurimaisemassa sekä tekemään maukkaita lihaostoksia laajasta valikoimasta. Kesäkahvila palevee asiakkaita maistuvin kotileivonnaisin.
Pursilan tila 🌾 Pursilantie 70, Hausjärvi.
Pursilan tila on monipuolinen maatila, jossa tuotetaan viljaa, öljykasveja sekä härkäpapua. Luonnon monimuotoisuuden elvyttäminen ja vaaliminen on kantavia teemoja tilan toiminnassa. Tilalla laiduntaa myös pieni emolehmäkarja ja lammaskatras. Tapahtumapäivänä paimenkoiranäytöksiä sekä myynnissä tilan omia tuotteita mm. härkäpapua, kaurahiutaleita, kyytönlihaa ja kesäkukkia.

LAMMI JA TUULOS

Maitoa Montolasta 🐄 Montolantie 128, Lammi.
Montola on eläinten hyvinvointia vaaliva nykyaikainen maitotila. Tutustu päivän aika pihattonavettaan, lypsyrobottiin sekä maatilan koneisiin. Tilan pop-up ravintolasta kotiruokalounas ja kahvilaherkkuja. Musiikkia useamman esiintyjän voimin. Lapsille aktiviteetteja mm temppurata sekä Montola aiheisia siirtotatskoja.
Kuusamon mansikkatila 🍓 Niemenkukantie 97, Lammi.
Tilalla tuotetaan marjoja sekä uutta perunaa. Kesäesäkahvilan terassilla voit nauttia makoisat kahvit tilalla valmisettujen leivonnaisten kera. Myymälästä löytyy sesongin tuoreita marjoja,vihanneksia ja uutta perunaa. Muiden pientuottajien tuotteita ja tilan omia marjajalosteita. Tapahtumapäivänä tilalta löydät myös Metsälän Tila n ihanat siliteltävät ja rapsuteltavat eläimet. Tilan Vili poni kuljettaa kärryillä perheen pienimpiä ja karitsat nauttivat rapsutuksista. Myyntikojusta löydät tilan tuotteet mm. villalangat, huovutustuotteet ja taljat.
Setälä-Eerolan tila 🐂 Toivaalantie 50, Tuulos.
Setälä- Eerolan tilalla viljellään uudistavan eli regenaratiivisen menetelmien mukaisesti sekä kasvatetaan lihanautoja.
Tilan tavoitteena on hyvinvoivat eläimet, pelto ja ihmiset. Tapahtumapäivänä tilalla tarjolla vieraille makkaraa.
Tuulosrievä 🍞 Syrjäntaantie 58, Tuulos.
Tuulosrievän artesaanileivät valmistetaan käsityönä leipomon omien reseptin mukaan. Leivät paistetaan aidoissa puulämmitteisissä leivinuuneissa. Tämä takaa leipien aidon ja luonnollisen maun sekä rapean kuoren. Leipomon yhteydessä toimii 24/7 auki oleva itsepalvelupuoti josta löydät aina tuoreita tuotteita. Kesäkahvila palvelee asiakkaita myös tapahtymapäivänä. Pihapiiristä löytyy myös pieni kotieläinpiha.

HATTULA, JANAKKALA JA VALKEAKOSKI

Metsälammen laamat 🦙 Mustilanmäentie 34 A, Hattula.
Metsälammen Laamat tilalla pääset tutustumaan Suomessa harvinaisiin villalaamoihin. Esillä on myös muutamia maatalouskoneita ja harrasteajoneuvoja. Tule kuulemaan laamoista ja ihastelemaan tuttavallisia villalaamaneitoja sekä Hattulan kovinta jätkää, siitosorhi Ninjoa. Laamojen lisäksi tilalla harjoitetaan tavanomaista viljanviljelyä. Myynnissä laaman villalankaa sekä laama-aiheisia tuotteita.
Hakolan marjatila 🍓Piilokivi 26, Janakkala.
Hakolan tilalla kasvatetaan luomumarjoja ja viljaa. Tilalla nähtävillä myös lampaita ja kanoja. Marjatilan kahvilassa valmistuvat lumoavat oman tilan aineksista tehdyt herkut. Kahvilan yläkerrassa voi ihailla Marja Helo-Auerin ja Jaana Pärssisen taidenäyttelyä. Tapahtumapäivänä tilakierrokset klo 11, 13 ja 15 isännän tai emännän johdolla. Sunnuntaina brunssi klo 10 ja klo 12, joka on varattava etukäteen marjatilalta.
Ilolan maatilamatkailu/ratsastuskoulu. 🐎 Vedentaantie 24, Valkeakoski.
Monipuolinen Ilola tarjoaa monenlaista toimintaa ja nähtävää Metsäkansan maalaismiljöössä. Maatilamatkailua jo vuodesta 1983 lähtien tarjonneelta tilalta löydät majoitustoiminnan lisäksi maatilan eläimiä, ratsastuskoulun, Wanhan aseman kaffilan ja ravintolan, pienen lähipuodin sekä luomuviljeltyjä peltoja. Tapahtumapäivänä navetassa kirppis ja pihamaalla peräkonttikirppismyyjiä. Makkaranpaistomaja. Country Escape Ilola- maatilapakopeli varattavissa pelailuihin sekä koiratapahtuma maneesilla.