Lähikalaa lautaselle!

Kotimainen lähikala on terveellistä ravintoa ja ekologisesti kestävä valinta, mutta suomalainen valitsee silti norjalaisen kasvatetun lohen lautaselleen. Lähikalaa lautaselle –hankkeessa tartuimme haasteeseen lisätä kotimaisen kalan kulutusta ja saada koululaisille järjestettävien kalankäsittely-kurssien myötä uusia innokkaita nuoria kalastusharrastuksen pariin. Kalojen fileointi- ja käsittelytaito siirtyy myös koteihin ja kotimaisen kalan arvostus ja käyttö saadaan kasvuun.

Opetustuokiot starttasivat tänä keväänä ja ennen koulujen kesälomia pääsi jo toistasataa kasi- ja ysiluokkalaista fileoimaan ja friteeraamaan ahvenia. Kurssit alkoivat lyhyellä hygienia- ja turvallisuusinfolla, kalan oikeaoppisella esikäsittelyllä ja tuoreen kalan tunnistamisella. Tämän jälkeen opeteltiin pyöreän kalan fileointi ja valmistettiin fileistä ateria. Lopuksi keskusteltiin kalastusharrastuksesta ja lähikalan käyttömahdollisuuksista. Oppilaille jaettiin kirjallinen tietopaketti kalankäsittelystä ja resepteistä.

Opetustuokioihin toi omat mausteensa alkukommentit ”yök, täällä haisee kala” ja ”hyi, tohon mä en koske” ja kuitenkin heti fileointi-demonstraation jälkeen tarttuivat nuoret poikkeuksetta työhön ja todella halusivat oppia kalan käsittelyä. Nyt Kanta-Hämeessä onkin jo monta taitavaa ja hyväksi fileoijaksi kehittyvää nuorta. Myös moni ennen kalaruokia vierastanut oppilas sai uuden lempiruuan itse kokkaamastaan ahvenesta. Kalan friteeraus sai veden kielelle yhdellä jos toisella ja usein opettajanhuoneesta asti tuli runsaasti vapaaehtoisia maistajia kokkaustuokion päätteeksi.

Kalankäsittelykurssit kouluilla jatkuvat syyslukukauden ajan ja Lähikalaa lautaselle –hanke päättyy vuoden lopulla. Hankkeen rahoituksesta vastaa Pohjois-Savon ELY-keskus (90%) ja Vanajavesikeskus (10%). Ohjaajina toimivat Mika Soramäki Hämeen ammattikorkeakoulusta ja Heidi Kontio Vanajavesikeskuksesta.

teksti: Mika Soramäki
HAMK, Biotalousosaamisen yksikkö
Puh. +358504087441
mika.soramaki@hamk.fi

kuvat: Heidi Kontio