Pellonpiennarpäivä Jokioisilla

Valkuais- ja värikasvien varmat ja vallattomat tuotantomenetelmät – Tervetuloa Erikoiskasvipäivään Jokioisille 20.8.2020

Kotimaisista erikoiskasveista saatavaa kasvivalkuaista käytetään yhä enemmän useammissa elintarvikkeissa. Myös valkuaisrehujen kotimaisuusastetta on varaa nostaa. Kasvivärien tuottaminen avaa  puolestaan uudenlaisen liiketoiminnan mahdollisuuksia. Mutta miten raaka-aineita tuotetaan, kun kasvuolot käyvät yhä vaihtelevimmiksi ja kasvustoja kiusaavat tuholaiset samalla, kun torjunta-aineiden käyttöä tulisi vähentää?

Luonnonvarakeskuksen eri tutkimushankkeiden kenttäkokeissa tutkitaan palkokasvien kylvötiheyttä, kasvinsuojelua, ymppäämisen tarvetta sekä eri lajikkeita. Sekaviljelykokeissa tutkimme, miten kasvien ominaispiirteitä hyödyntämällä voidaan lisätä satovarmuutta ja vähentää kemiallisten tuotantopanosten tarvetta. Kasvivalinnoilla voidaan vaikuttaa myös pölyttäjien esiintymiseen. Kokeissa on mukana maustekasvien (kumina, korianteri) lisäksi palkokasveja (herne, härkäpapu, makealupiini ja soija), viljoja (hirssi, kaura), valeviljoja (kvinoa, tattari), värikasveja (kultapiisku, pietaryrtti, värimorsinko) sekä öljykasveja (camelina, öljyhamppu, rypsi).

Tervetuloa Erikoiskasvipäivään tutustumaan kenttäkokeisiin ja kuulemaan lisää eri kasvien tuotannosta!

Aika: Torstaina 20.8.2020 klo 9–15, jonka jälkeen mahdollisuus myös kaukaisempien kenttien tutustumiseen.
Paikka: Kokoontuminen Jokioisten Elonkierron makasiinilla (Ojaistentie 44, 31600 Jokioinen).
Aamupäivällä klo 9–14 liikutaan Elonkierron lähellä olevilla koekentillä. Iltapäivällä klo 14 jälkeen siirrytään autoilla koekentälle, joka sijaitsee Jokioisten Museorautatien asemasta (Humppilantie 9 A 31600 Jokioinen) noin 500 m Humppilaan päin. Klo 15 jälkeen voimme esitellä Jokioisten Kuuman koulun lähellä (Kuumantie 322 31620 Latovainio) olevia kokeita.

 

Ilmoittautuminen: Maksuttomaan tilaisuuteen tulee ilmoittautua 16.8. mennessä tämän linkin kautta.

Rajoitukset: Osallistujamäärä rajataan koronan takia korkeintaan sataan. Päivän aikana noudatetaan kahden metrin turvavälisuositusta. Tilaisuuteen saa osallistua vain terveenä. Ethän osallistu, jos sinulla on flunssan oireita.

Lisätiedot: Erikoistutkija Marjo Keskitalo, + 358295326237, marjo.keskitalo@luke.fi

 

Päivän järjestävät Luonnonvarakeskuksen FutureCrops -hanke (www.luke.fi/futurecrops/) yhdessä BioColour STN (https://biocolour.fi/), Diveraction (https://www.luke.fi/en/projektit/diveraction/) Hukka https://www.luke.fi/projektit/hukka/), ScenoProt (https://www.luke.fi/scenoprot/) ja Jokioisten Maa- ja Kotitalousseura (https://www.facebook.com/Jokioisten-maa-ja-kotitalousseura-331918686918776/) kanssa.