Digitaalisuus apuna viljelyssä

Aika: Tiistaina 10.3.2020 klo 12.30-14.00

Paikka: Verkossa osoitteessa http://bit.ly/luomuwebinaarit

Erilaiset digitaaliset palvelut sekä tilakohtaisen datan kerääminen ja niiden hyödyntäminen tuotannon suunnittelussa kehittyvät kovaa vauhtia. Peltojen tarkkailu vain pientareelta ei anna todellista kuvaa kasvuston tilasta. Kun kuvakulmaa muutetaan lintuperspektiiviin, eroavaisuudet huomataan helposti. Satelliitti- ja droonikuvia voidaan hyödyntää esimerkiksi lohkojen kasvuston kasvukunnon arvioinnissa, täsmäviljelyssä, paikkauskylvössä ja salaojituksen toimivuuden arvioinnissa. Myös maan kasvukuntoa, kuten esimerkiksi multavuutta, voidaan arvioida kuvien perusteella.

Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilalla on tehty kasvukauden havaintoja droonilla jo useamman kasvukauden ajan. Kesällä 2019 käytössä oli myös maan lämpötila-antureita, joiden avulla tutkittiin muun muassa maissipellon maan lämpötilan vaihteluita eri katteiden alla. Digitaalisuus apuna viljelyssä -webinaarissa kerrotaan satelliittipaikannuksen, droonien ja erilaisten anturien hyödyntämisestä peltoviljelyssä. Lisäksi webinaarissa esitellään esimerkein Mustialan luomutilalla tehtyjä havaintoja. Asiantuntijoina ovat Tage Stam ProAgria Etelä-Suomesta ja Timo Teinilä Hämeen ammattikorkeakoulusta.

Tarkemman ohjelman ja ohjeet osallistumiseen löydät tästä.

Lisätietoa projektipäällikkö Outi Vahtila, outi.vahtila@hamk.fi, 0500-121261, http://bit.ly/luomuhame

Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) toteuttaa yhteistyössä LUKEn, ProAgria Etelä-Suomen ja Koulutuskeskus Salpauksen kanssa Luomussa vara parempi – hankkeen (2019-2021). Rahoituslähteenä on EU-osarahoitteinen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma (2014-2020). Hankkeen tavoitteena on  edistää hämäläisen luomun tuotantoa, jalostusta ja käyttöä.