Keinoja valkuaiskasvien viljelyvarmuuteen

Aika: Tiistai 12.11.2019
Paikka: Kokemäen Seuratalo, Seuratalonrinne 7, 32800 Kokemäki

Kotimaisen kasvivalkuaisen tuotannon edistämiseksi toteutetaan vuosina 2019–2021 HUKKA-hanke, jonka tavoitteena on lisätä herneen, härkäpavun ja makealupiinin tuotantoa. Tervetuloa Hukka-hankkeen ensimmäiseen seminaariin, jossa hankkeen tuloksia esitellään viljelijöille. Viljelijöiden omat kokemukset näiden kasvien viljelyn onnistumisista ja haasteista ovat myös avuksi.

Hankkeessa etsitään konkreettisia ratkaisuja näiden valkuaiskasvien tuotannon lisäämiseksi viljelytoimenpiteitä, kasvinsuojelua ja korjuumenetelmiä kehittämällä. Hankkeessa testataan uusia viljelymenetelmiä ja uutta korjuutekniikkaa, joilla pyritään parantamaan palkokasvien viljelyn kannattavuutta sekä riittävä raaka-aineen saanti jatkojalostuksen tarpeisiin. Hankkeen lopussa tuloksista laaditaan ajankohtaiset ja selkeät ohjeet herneen, härkäpavun ja makealupiinin viljelyyn.

Hankkeen toteuttavat Luonnonvarakeskus Luke ja Satafood Kehittämisyhdistys ry yhteistyössä alan toimijoiden kanssa kasvinjalostuksesta ja alkutuotannosta elintarvike- ja rehuteollisuuteen.

Tilaisuuden järjestää: Hukka-hanke – Herneen, härkäpavun ja makealupiinin tuotanto ja uudet korjuumenetelmät

Tämä osittain EU-rahoitteinen hanke toteutetaan Varsinais-Suomen, Hämeen, Satakunnan ja Pirkanmaan alueilla.

Ohjelma:
11.30-12.00 Tervetulokahvi
12.00-12.10 Tilaisuuden avaussanat ja hankkeen esittely
Heikki Jalli, Luke
12.10-12.30 Palkoviljoilla valkuaisomavaraisuus paremmaksi
Ilmo Aronen, Lantmännen Feed Oy
12.30-13.00 Kasvinsuojelulla tehoa palkokasvien viljelyyn
Janne Laine, Viljelijän Avena Berner
13.00-13.20 Palkoviljojen jalostusnäkymät Suomessa
Pertti Pärssinen, Boreal Kasvinjalostus Oy
13.20-13.45 Viljelyn käytännön kokemuksia – viljelijäpuheenvuoro
Taneli Marttila, viljelijä, A-Rehu Oy
13.45-14.00 Kasviproteiinitehtaan toiminnan esittely
Kirsi Kaikkonen, Suomen Viljava Oy
14.00-14.15 Keskustelua / Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden jälkeen ilmoittautumisjärjestyksessä 15 ensimmäiselle tarjotaan mahdollisuus tutustua Viljavan kasviproteiinitehtaaseen Kokemäen Risteellä.

Tarjoilujen varaamiseksi osallistujia pyydetään ilmoittautumaan viimeistään 5.11.2019. Ilmoittaudu täältä.

Tilaisuutta koskevat kysymykset:
Heikki Jalli, Tutkija, Luke, puh: 029-5326167
tai
Jukka Saarinen, Asiantuntija, Satafood, puh: 040-5553683

Yksityinen rahoitus:
Niemi-säätiö, A-Rehu Oy, Boreal Kasvinjalostus Oy, Satarehu Oy, Viljelijän Avena Berner, Suomen Viljava Oy, Verso Food Oy, HKScan Oyj ja Elomestari Oy