Madot, maanviljelijän mainiot ystävät -pellonpiennar Jokioisilla 16.9.2022

Tiedätkö minkälaisia eri lierolajeja pelloissa elää? Kuinka lierojen toimintaa peltomaassa voi havainnoida? Montako lieroa on keskimäärin peltoneliöllä?

Lähde mukaan kuulemaan lisää  perjantaina 16.9. klo 9-11 hyödyllisten lierojen kiehtovasta maailmasta pellonpientareelle Jokioisille (Elonkierto, Ojaistentie 44, Jokioinen)! Paikalla on kokenut Luken lierotutkija Visa Nuutinen. Visa kertoo, mitä viljelijän on hyvä tietää lierojen elämästä, ja minkälaiset viljelymenetelmät suosivat lierojen olemassaoloa.

Teemme myös kuoppia lierokoekentälle ja tutkimme, löytyykö sieltä matoja ja paljonko. Lisäksi keskustelemme maan rakenteesta ja siitä, miten voit itse testata peltojesi lierojen lukumäärää. Tiedossa siis runsaasti faktoja matojen maailmasta!

Ohjelma:

9.00 Tapahtuman aloitus

Kahvittelun lomassa Visa Nuutinen kertoo meille lierojen elämästä. Minkälaisia lieroja meillä pellossa on ja mitä ne siellä puuhaavat. Visa kertoo myös, miksi lierojen olemassaolo on tärkeää pellolle ja viljelijälle.

Keskustelemme yleisesti myös maan kasvukunnon merkityksestä sekä tutustumme Uudistavan viljelyn e-opiston matotestiin BSAG:n Soja Sädeharjun ja ProAgria Etelä-Suomen Terhi Mäkilän johdolla.

Otamme myös lapiot käteemme ja kaivelemme pellolla – löytyyköhän sieltä niitä matoja ja jos, niin minkälaisia?

noin 11.00 päivä päättyy

Tilaisuus on kaikille avoin eikä vaadi ennakkoilmoittautumisia.

(sateisella säällä Elonkierron makasiini tarjoaa sateensuojaa)

Järjestäjät: ELINA II-, Opitaan Ojista-, TyVi-, Satotason nosto- ja SoildiverAgro -hankkeet sekä BSAG ja Carbon Action klubi