Maidontuotanto luomuun

Aika: 23 .1.2020 klo 12.00 15.00
Paikka: HAMK, Mustialantie 105, 31310 Mustiala (Tammela)
Verkossa: https://www.youtube.com/watch?v=mVbT9XWpIGQ&feature=youtu.be

Luomuun siirtyminen ei välttämättä ole helppoa. Maatilatasolla on monia tarkistettavia ja varmistettavia asioita, jotta kaikki luomuehdot täyttyvät. Luomussa on lukuisia ehtoja eläinten hyvinvointiin, esimerkiksi navettaolosuhteisiin, eläinten ruokintaan ja hoitoon. Luomussa on pidettävä päivittäistä kirjanpitoa. Joka hetki pystyttävä osoittamaan ajantasainen dokumentointi.

Torstaina 23.1.2020 pidettävässä seminaarissa esitellään Mustialan kampuksen opetus- ja tutkimusmaatilan luomuun siirtymisen edellyttämiä toimenpiteitä. Maidontuotannon luomuun siirtäminen on tarkoittanut useita muutoksia maatilalla. Vaikka navetta on vasta muutaman vuoden ikäinen, on muutostarpeita myös navetassa: kiinteän lattian pinta-alaa on pitänyt lisätä ja laitumille kulkuja on pitänyt järjestellä uudelleen. Ruokintaan tarvittavat muutokset ovat vaikuttaneet myös kasvinviljelyyn ja ostorehuihin. Pellosta on entistä suurempi osa nurmella ja oman valkuiskasvituotannon merkitys on kasvanut.

Ohjelma:
12.00 Avaus, Outi Vahtila, HAMK
12.05 Mustialan navetasta luomunavetta, video
12.30 Luomuun siirtymisen suunnittelu: huomioita ja kokemuksia tiloilta, Leena Kukkula, ProAgria
Kahvitauko
13.45 Case Mustiala
Lähtötilanne, Jari Heikkonen, HAMK
Rehuntuotanto, Jukka Korhonen, HAMK
Ruokinnan suunnittelu ja toteutus, Simo Pärssinen, HAMK
Kotieläintuotannon talouskehitys, Jukka Korhonen, HAMK
14.30 Loppukeskustelu

Tervetuloa!

Tilaisuuden järjestää Luomussa vara parempi -hanke.
Lisätietoja: Outi Vahtila outi.vahtila@hamk.fi p. 0500 121 261