Parempiin pitoisuuksiin -etä pienryhmän aloitustilaisuus
Aloitamme maidon pitoisuuksien parantamiseen keskityttyvän pienryhmän etäyhteyksin tammikuussa 2022.
OHJELMASSA:
1. Aloitustapaaminen
• tutustuminen, pienryhmätoiminta, aikataulut yms.
• ryhmäläisten tilakohtaiset tavoitteet pitoisuuksille
• pieni tilastopaketti pitoisuuksista
2. Ruoki pitoisuuksia
• mitä pitoisuudet kertovat onnistuneesta ruokinnasta?
• karkea- ja väkirehun suhde, ruokinnan optimointi ym.
• ruokintahavainnot
3. Pötsistä pitoisuuksiin
• lehmän RS-kanava ja ravintoaineet pitoisuuksille
• pötsin metaboliaa
• pötsiterveyden vaikutus pitoisuuksiin
4. Syötävä hyvällä säilörehulla pitoisuuksiin
• siemenseokset/lajikevalinnat, lannoitus, korjuu – mitä, missä, milloin?
• ihanne säilörehun speksit
• korjuuaika- ja säilörehuanalyysien läpikäyntiä
• nurmiasiantuntija mukana päivässä
5. Jalostuksella voi parantaa pitoisuuksia pysyvästi
• maidon rasva ja valkuainen hyvin periytyviä ominaisuuksia
• miten jalostan pitoisuuksia
• mitä jalostusarvot tarkoittavat alkuperäisissä yksiköissä
• kansainvälistä vertailua
• Faban asiantuntija mukana päivässä
6. Maitotuoton ja kustannusten merkitys
• kuinka paljon pitoisuuksien muutokset vaikuttavat maitotiliin/tilan tuottoihin
• pitoisuuksien vaikutuksen osuus koko tilan taloudessa (kustannustietoisuus, maitotilin merkitys)
• tehdään esimerkkilaskelmia ja hyödynnetään osallistujien tuloksia
• yhteenveto pienryhmätapaamisista
Tässä pienryhmässä osallistujien sijainti ei ole rajoittava tekijä.
Tilaisuus kuuluu ELINA II Elinvoimainen maatila -hankkeen tapahtumiin.
Lisätietoa ja ilmoittatuminen TÄSTÄ.