Avoimet maatilat- Taste of Häme järjestetään jo 7. kerran

Tiedote 8.5.2023, julkaisu vapaa heti

 

Hämeen ruoka-alan kattaus monipuolisesti esiin – Taste of Häme!

Hämeen oma lähiruokatapahtuma, Avoimet maatilat, saa taas tänä kesänä jatkoa, kun maatilat ympäri Kanta- ja Päijät-Hämettä avaavat ovensa jo seitsemättä kertaa ja kutsuvat kylään 8.7.2023 klo 11-16. Tapahtuman kivijalkana toimii edelleen avoimet maatilat, mutta tänäkin kesänä tapahtumassa on mukana myös laaja kattaus muita hämäläisiä ruoka- ja juoma-alan toimijoita ja osaajia.

”On ilo ja kunnia päästä taas kertomaan hämäläistä ruokatarinaa kuluttajille sekä näyttämään miten monipuolista palvelutarjontaa maaseudulta löytyy”, kertoo tapahtumakoordinaattori Outi Kyöstilä MTK Hämeestä.

Tapahtumassa maanviljely, ruuantuotanto ja paikallinen ruoka- ja juomakulttuuri tuodaan esiin monipuolisella ja kiinnostavalla tavalla, yhteistyössä eri toimijoiden kesken. Avoimet maatilat – Taste of Häme -tapahtumasta on vakiinnuttamassa jo paikkaansa Hämeen omana ”lähiruokafestivaalina”, johon tullaan läheltä ja kaukaa, myös ruokailemaan, ostoksille ja majoittumaan.  Viime kesänä kohteissa kävi vierailijoita runsaasti myös Hämeen maakuntien ulkopuolelta Pohjanmaalta ja Savosta saakka.

” Kohteilta tullut palaute viime kesän tapahtumasta kannustaa jatkamaan tämän tapahtuman kehittämistä ja laajentamista. Suomalainen ruoka on meille tärkeä asia, joten mieltämme lämmittää erityisesti kohteilta tullut viesti, kuinka tapahtumat vieraat olivat viime kesänä erityisen kiinnostuneita ruoan alkuperästä.
Tavoitteemme on saada monipuolinen kattaus erilaisia kohteita mukaan tapahtumaan tasaisesti ympäri Hämettä. Viime vuonna oli 53 kohdetta ja vähintään samaa määrää havittelemme tänäkin vuonna.”

Haluamme tarjota vieraillemme onnistuneen elämyksen ja monipuolisen kokemuksen hämäläisen ruuan pariin. Avoimien maatilojen lisäksi tapahtumassa tuodaan esiin myös muuta paikallista ruoka-alan osaamista, tuotteita ja tarjontaa – Taste of Häme! Vierailukohteiksi on jo tämän mennessä ilmoittautunut alpakka-, nauta-, sika- sekä lammastiloja, marjatiloja, pari museokohdetta ja kahviloita. Monet kohteet järjestävät myös esittelykierroksia. Tiedossa on tällä hetkellä jo kierros perinnebiotooppilaitumille sekä viininvalmistukseen.

Avoimista maatiloista mukana on perinteisesti maito-, lammas- ja lihanautatiloja, marja-, vihannes- ja viljatiloja sekä hevostiloja. Aika monella tilalla harjoitetaan suoramyyntiä sesonkiluonteisesti tai ympärivuoden, joten kuluttajakohtaamiset ovat tuttuja entuudestaan.

  • Lähiruoan arvostus on viime vuosina noussut, sanoo toiminnanjohtaja Päivi Rönni MTK Hämeestä. Tällaiset tapahtumat ovat parasta yhteistyötä kuluttajien ja alkutuotannon välillä. Kummatkin osapuolet pääsevät tutustumaan aidosti toisiinsa. Avoimet maatilat – Taste of Häme -tapahtuma tarjoaa jokaiselle jotakin: lapset pääsevät näkemään eläimiä, vähän vanhemmat ihastelemaan koneita tai tutustumaan kasveihin. Seniorit taas voivat verestää lapsuuden muistojaan maatiloilla, kiteyttää MTK Hämeen toiminnanjohtaja Päivi Rönni

Suomalainen maatalousyrittäjä on ylpeä ammattitaidostaan ja tuottamastaan puhtaasta suomalaisesta ruoasta. Tapahtuman avulla kohteet saavat lisänäkyvyyttä omille tuotteilleen ja toiminnalleen, sekä mahdollisuuden myydä tuotteitaan suoraan tilalta kuluttajalle. Kuluttajille tapahtuma tarjoaa taas hienon mahdollisuuden päästä tutustumaan tilojen toimintaan paikan päälle.

”Tapahtuman arvoihin kuuluu paikallisuus ja vastuullisuus. Tämä tarkoittaa, että odotamme kohteilta halua hyödyntää omassa toiminnassa mahdollisimman pitkälti oman alueen lähituotteita. Hyödyntämällä paikallisia raaka-aineita ja palveluja vaikutamme positiivisesti alueen elinvoimaisuuteen ja ympäristöön sekä kehitämme toimivia yhteistyöverkostoja”, kertoo Outi Kyöstilä

Tapahtumakohteet vahvistuvat alkukesän 2023 aikana ja niihin pääsee tutustumaan www.tasteofhame.fi -sivuilla. Sivuilla voit myös suunnitella oman retkipäiväsi karttapalvelun avulla.

Seuraathan meitä myös Taste of Häme Facebook ja Instagram -sivuilla.