Hämeen maatalous vuonna 2021

Olemme koonneet taas tiivistetyn paketin paikallisesta maataloudestamme. Hämeen maatalous lukuina vuonna 2021- diaesitys löytyy täältä

Hämeen maatalouden tilastolukuihin vaikutti hieman Iitin kunnan liittyminen Päijät- Hämeeseen vuoden 2021 alusta. Tästä maakunnan vaihdoksesta johtuu Hämeen maatilojen lukumäärän kasvu. Maatiloja Hämeessä oli vuonna 2021 3401 kpl. Tiloista 1747 on Kanta-Hämeen puolella ja 1654 kpl Päijät-Hämeen maakunnassa. Suomen maatiloista 7,6 % sijaitsee Hämeen Ely-keskuksen alueella.

Vuonna 2020 hämäläisistä maatiloista lopetti toimintansa 2,8 prosenttia ja vuoden 2021 vastaava luku oli hieman alle 1,8 % eli lopettamisvauhti oli iloksemme hieman hidastunut. Edelleen kymmenen vuoden periodilla tilojen poistuma maakunnassa on sama, noin viidennes.

Tilarakenne kehittyi hieman vuonna 2021. Tilojen keskikoko kasvoi hehtaarilla vuoden takaiseen, eli 58 hehtaariin. Hämäläiset tilat ovat keskimäärin 7 hehtaaria suurempi kuin koko Suomen maatilat. Maatalousyrittäjien keski-ikä on edelleen 53 vuotta niin Hämeessä kuin koko Suomessa. Valtaosa maakunnan tiloista on edelleen perheviljelmiä, reilu 87%. Muita omistusmuotoja on mm. maatalousyhtymät, perikunnat ja osakeyhtiöt.

Maatalousmaata Hämeessä on käytössä 197 051 ha, joka on 8,7 prosenttia koko Suomen maatalousmaasta. Tästä pinta-alasta vuonna 2021 reilulla 47 000 ha viljeltiin ohraa. Häme on voimakasta ohra-aluetta, lähes kolmannes koko maan mallasohra-alasta on täällä. Myös joka kolmas Suomen porkkanoista kasvoi Hämeessä.

Hallitsevina tuotannonsuuntina maakunnassamme on viljan ja muiden peltokasvien viljely. Myyntitulo-puolella taas merkittävimmät tulovirrat tulee kotieläintaloudesta, maitotalous joukon johtajana. Huomion arvoista on myös merkittävät myyntitulot sianlihasta, ottaen huomioon tilojen määrä. Luonais-Häme on edelleen huomattava sikatalouden alue. Lammastalous heikkeni huomattavasti vuoden 2021 aikana.