Hämeen ruoka -uutta lähiruuan myyntikanavaa kehittämässä

Hämeen ruoka -info ja keskustelutilaisuudessa kävi tiivis puheensorina aina illan pikkutunneille asti.

Eilen maanantaina 7.3.2022 järjestettiin ensimmäinen Hämeen ruuan tuottajille ja yhteistyökumppaneille suunnattu infotilaisuus. Niipalan tilalla Hollolassa järjestetty tilaisuus kokosi yhteen yli kaksikymmentä lähiruokatuottajaa ja lähiruoan parissa työskentelevää mahdollista yhteistyökumppania.

Hämeen ruoka on suunnittelu ja kehittelyasteella oleva uudenlainen lähiruuan myyntikanava. Konseptin tarkoituksena on koota yhteen paikalliset tuottajat ja tarjota heille yhteinen väylä tuotteiden myyntiin. Lähiruokaa arvostaville kuluttajille konsepti antaa joustavan ja helpon tavan hankkia useamman tuottajan tuotteita samasta paikasta.

 

NÄIN SE TOIMII:

TUOTTAJA- määrittelee, tuotteen, noutopisteen ja hinnan

KULUTTAJA –ostaa tuottajien tuotteet kootusti verkkokaupasta

TUOTTAJA –toimittaa tuotteet noutopisteelle

KULUTTAJA –noutaa tuotteet joustavasti miehittämättömästä noutopisteestä

Idea sai alkunsa Peltolan tilan isännän Lasse Peltosen sekä Jarkko Lehtopellon, joka toimii yksityisenä ruoka-alan markkinointikonsulttina sekä palvelutuottaja aloitteesta. ”Konseptia on harjoitettu menestyksellisesti jo useamman vuoden ajan Uudenmaan ruoan toimesta, se kannusti siihen miksi konsepti ei voisi toimia myös meillä Päijät-Hämeen ja mahdollisesti myös Kanta-Hämeen alueella” kertoo hankkeen operatiivinen vetäjä Lasse Peltonen. ”Hankkeella halutaan vauhdittaa alkuun lähtöä. MTK Häme toimii mainiosti hankkeen kotina ja antaa sille leveämmät hartiat. Tarvitsemme apua mm. viestintään, tuottajien rekrytointiin, kuluttajamarkkinointiin sekä noutopisteiden kartoitukseen” kommentoi Jarkko Lehtopelto.

MTK Hämeen hanke Kanta- ja Päijät-Hämeen Ruokaviesti lähti mukaan ottaen hankkeessa viestinnällisen ja hallinnollisen roolin. ”Hämeen ruoka on Ruokaviesti -hankkeellemme luonnollinen seuraava askel. Se tukee mainiosti rakentamaamme kokonaisuutta ja vie tavoitteet hämäläisen lähiruoan edistämisestä seuraavalle tasolle. Haluamme olla mukana tarjoamassa myyntikanaa Avoimet maatilat kohteillemme ja muille paikallisille tuottajille.” kertoo omassa puheenvuorossaan hankekoordinaattori Veera Ollikkala.

Paikalla tilaisuudessa oli myös Uudenmaan ruoan perustaja Olli Repo. Uudenmaan ruoka aloitti Foodhubin suunnittelun vuonna 2017 ja käynnisti ensimmäisen noutopisteensä Herttoniemessä seuraavana vuonna. Sen jälkeen toiminta on laajentunut niin tuottajien, asiakkaiden kuin noutopisteidenkin osalta. Uudenmaan ruoan mukaan heillä on viimeisen kolmen vuoden aikana ollut mukana toiminnassa 250 eri tuottajaa ja 2500 rekisteröitynyttä asiakasta. Konsepti toimii nyt omillaan ilman ylimääräistä hankerahoitusta. Toimintaa kehitetään jatkuvasti ja uusia alueita kannustetaan lähtemään mukaan.

Foodhub lähiruokakonsepti onkin lähtenyt leviämään myös muualle Suomeen. Viime vuonna oman toimintansa käynnisti Kemiönsaaren ruoka. Vastaavaa konseptia toteutetaan myös Pohjois-Savossa. Uusin mukana lähtijä on Turku, jossa ekompi.net verkkokaupasta tilatut tuotteet noudetaan liikuteltavasta noutopisteestä.

Ekompi.net verkkokauppasovellusta oli tilaisuudessa esittelemässä sen kehittäjä Jussi Kauppi. Verkkokauppa näyttele isoa roolia kokonaisuudessa. Se on rakennettu täysin vastaamaan kyseisen konseptin tarpeita. Sovellus on suunniteltu helppokäyttöiseksi asiakkaille ja aputyövälineeksi tuottajalle. Sen avulla tuottaja lisää ja hallinnoi tuotteita verkkokaupassa. Sovelluksen avulla asiakas voi tilata ja maksaa tuotteensa, avata miehittämättömän noutopisteen oven tuotteiden noutoa varten sekä lähettää halutessaan palautetta. Sovelluksen avulla pystytään seuraamaan tuotteiden sekä henkilöiden kulkua noutopisteissä.

Hankkeella on kunnianhimoinen tavoite aloittaa ensimmäisen noutopisteen toiminta jo tulevana marjasesonkina. Kokonaisuudessaan hankkeelle on suunniteltu 15 kuukauden toiminta-aikaa. Ensimmäiset tilat ja noutopisteet ovat jo sitoutuneet lähtemään mukaan toimintaan. Hollolassa sijaitsevien Peltolan tilan ja Niipalan tilan noutopisteiden lisäksi etsinnässä on noutopiste Lahden keskusta-alueelta. Jos konsepti lähtee odotetulla tavalla liikkeelle, jatketaan noutopisteiden kartoitusta myös Hämeenlinnan alueelle.

”Toivotamme kaikki halukkaat tuottajat tervetulleeksi Hämeen ruokaa!” korostaa Veera Ollikkala. ”Jos sinulla on tilat ja halukkuus lähteä mukaan noutopisteeksi, kerro se ihmeessä meille” kannustaa Lasse Peltonen. Hankkeen seuraava askel on jatkaa aktiivista tuottajien ja noutopisteiden etsintää.

Illan esityksen voit katsoa tästä: Hämeen ruoka -infotilaisuus 7.3.2022

Jos kiinnostuit, ota rohkeasti yhteyttä!

Veera Ollikkala                                Lasse Peltonen                              Jarkko Lehtopelto

Hankekoordinaattori                   Operatiivinen vetäjä                         Yrittäjä ja konsultti

MTK Häme ry                                Peltolan tila                                        Half Full

veera.ollikkala@mtk.fi                lasse.peltonen@hollola.fi                 jarkko.lehtopelto@halffull.fi

puh. 0400450018                        puh. 0407707828                               puh.0505539921