Horta2020 tapahtuma Hollolan Messilässä 22.-23.5.2020

Maailman ensimmäinen kansainvälinen villivihannestapahtuma järjestetään Hollolan Messilässä 22.-23.5.2020

Maailman ensimmäinen kansainvälinen villivihannestapahtuma Horta2020 järjestetään Hollolan Messilässä 22.-23.5.2020. Kaksipäiväinen tapahtuma on ainutlaatuinen maailmassa ja se tullaan jatkossa järjestämään joka toinen vuosi. Hollolan Horta2020 -tapahtuma tarjoaa forumin villivihannestuotteiden ja -palveluiden kehittäjille, myyjille, ostajille ja yksityisille harrastajille. Villiyrttiala on voimakkaassa kasvussa ja sen uskotaan auttavan luomu- ja metsätilojen kannattavuutta ja pitämään syrjäseutuja asuttuna.

Tapahtuman pääkoordinaattorina toimii Suomen johtavan villivihannessivuston hortoilu.fi toinen perustaja, yritysvalmentaja ja villiyrttikouluttaja Jouko Kivimetsä, joka on myös idean isä. Tapahtuman hakuprosessissa Päijät-Hämeeseen ovat auttaneet Hollolan kunta, Lahden seutu – Lahti Region Oy sekä Messilä Maailma Oy.

– Hollola oli tapahtumalle juuri oikea valinta. Hollolan sijainti on mitä parhain Järvi-Suomen helmenä ja silti lähellä Helsinki-Vantaan kansainvälistä lentoasemaa, josta Hollolaan on hyvät liikenneyhteydet. Majoituskapasiteettia on Messilän lisäksi lähialueella poikkeuksellisen paljon alueeksi, jossa on niin paljon kaunista luontoa, sanoo Jouko Kivimetsä. Pohjavesialueena Salpausselän harjut tarjoavat ainutlaatuisen puhtaan ympäristön, jollaista Suomessa ei toisaalla löydy.

Lue lisää: Horta2020 -esite

Vilkas tuotekehitystoiminta villiyrteistä on meneillään

Suomi on maailman johtava villivihannesharrastuksen eli hortoilun maa. Meillä yli 20 % yli 15-vuotiaasta väestöstä ilmoittaa keräävänsä villivihanneksia ravinnoksi. Tämä luku on niin paljon, että se on hämmentänyt tapahtumaan tulevia kansainvälisiä huippuluennoitsijoita. Heitä tulee muun muassa Englannista, Ranskasta, Yhdysvalloista, Kreikasta ja Norjasta.

Tämä harrastustoiminta on Jouko Kivimetsän mukaan muuttumassa yhä enemmän ammattimaiseksi hyllytuotteiden ja erityisesti matkailupalvelujen kehittämiseksi. Tapahtuman ensimmäinen päivä 22.5.2020 on ammattilaispäivä, jolloin voi osallistua workshopeihin ja verkottua. Workshop-aiheet ovat villivihannesten ravintolakäyttö, julkiset palvelut, hyllytuotteet ja villivihannekset osana hyvinvointi- ja maaseutumatkailua. Tapahtuman ohjelmaan voi osallistua myös tavallinen harrastaja lähettämällä parhaan hortareseptinsä kilpailuun Valtakunnallinen hortareseptikilpailu. Voittaja selviää Horta2020-tapahtumassa yleisön maistajaisäänestyksenä kolmesta parhaasta tuomariston valitsemasta reseptistä.

Monet järjestöt ja yhdistykset ovat alkaneet innostaa maaseutua villivihannestuotteiden kehittämiseen. Esimerkiksi Metsänhoitoyhdistys Päijät-Häme järjestää 12.6.2019 Hollolassa ”Lisätuloja metsän villiyrttejä tuotteistamalla” -koulutuksen metsänomistajille. Kurssin kouluttajina toimivat yli 20 vuotta villivihannesalan pioneereina toimineet Jouko Kivimetsä ja tietokirjailija, hyvinvointi- ja villiyrttikouluttaja, FM Raija Kivimetsä. He ovat kehittäneet ensimmäisenä Suomessa villivihannestuotteiden tuotevalmennuksen verkkokurssina, jonne voi vielä osallistua 16.6. saakka (kts. vaurastuvillivihanneksilla.fi).

– Olemme tyytyväisiä, että Hollola tuli kovassa kisassa ykköseksi, kun etsittiin tapahtumalle sopivaa kuntaa tyyssijaksi. Uskomme että tapahtumalla itsellään on työllistäviä ja aluetta aktivoivia vaikutuksia ja että erityisesti Lahden seudun pienyrittäjät ottavat villivihannestuotteiden esittelymahdollisuuden omakseen, sanoo Hollolan kunnan elinkeinopäällikkö Sari-Anna Vilander.

Lisätietoja:
Hollolan kunta Sari-Anna Vilander, puh. 044 780 1298, sari-anna.vilander@hollola.fi
Tapahtuman pääkoordinaattori Jouko Kivimetsä, puh. 040 556 8880, jouko@hortoilu.fi
Tapahtuman sivusto www.horta2020.com