Hukka -hankkeen syksy

Palkokasvien viljelyä edistävän HUKKA-hankkeen (2019-2021) ensimmäinen kesä on takana. Oheiseen tiedotteeseen on koottu alustavia kokemuksia pelloilta ja viljelijätapahtumasta.

Marraskuu 2019

Samalla kentällä olleet herneen ja härkäpavun tehostetun kasvinsuojelun demoalueet olivat vierekkäin, mutta reagoivat kesän säähän eri tavoin.
Kesällä otetusta ilmakuvasta ei voinut vielä tietää, minkälaiset satotasot eri kasvistoissa olisivat. Nyt sadot on puitu, ja taaempana kasvaneen herneen sato oli lähes 4000 kg/ha eikä kylvön lisätypellä saatu sadonlisää. Etualalla kasvavan härkäpavun sato oli n. 800 kg/ha ja starttityppi kaksinkertaisti sadon.

Hankeessa testattiin HAMK-yhteistyönä ensimmäistä kertaa IoT-tekniikkaa eli etäluettavia ansoja herneen tuholaisseurannassa. Laitteita tähän löytyy lähinnä Euroopasta ja USA:sta ja energia saadaan aurinkopaneeleista ja/tai litium-akuista tai paristoista. Hernekääriäisiä oli normaalia runsaammin, joten kokeilu onnistui hyvin. Tieto hernekääriäisen lentohuipusta saatiin etäluettavilla ansoilla 2 vrk ennen normaaleja tarkastuskäynnillä luettavia ansoja. Lisäksi kaikki testatut laitteet pystyivät lähettämään torjuntakynnysten ylittyessä hälytyksiä mobiililaitteille. Lue lisää pyydyksistä.

Hanke järjesti Kokemäellä 12.11. seminaarin Keinoja valkuaiskasvien viljelyvarmuuteen. Kuulimme hyvät alustukset Ilmo Aroselta, Janne Laineelta, Pertti Pärssiseltä ja Taneli Marttilalta. Esityksistä virinnyt keskustelu oli vilkasta ja rakentavaa. Tilaisuuden esitykset löytyvät hankkeen sivuilta:

www.satafood.net/hankkeet/hukka/
Seuraa HUKKA-hanketta Facebookissa www.facebook.com/HUKKAhanke/

Lisätietoja: Marja Kujala p. 050 408 2895 marja.kujala@luke.fi