Salpaus mukana Emblassa

Pohjoismaiset ruokapalkinnot EMBLA Nordic Food Awards jaettiin Reykjavikissa lauantaina 1.6. Koulutuskeskus Salpaus oli ehdokkaana Pohjoismainen joukkoruokailuosaaja –sarjassa. Sarjan voitto meni Tanskaan, Anne-Birgitte Aggerille. Salpauksessa on kehitetty kotimaisen kasvivalkuaisen käyttöä osana jo päättynyttä InnoRuoka-hankkeetta. Kehittäminen jatkuu vuoden 2019 alusta alkaneessa Luomussa vara parempi – ruokaa ja digi hyötykäyttöön -hankkeessa. Islannissa Salpausta edustivat kokki Anita Kauhala-Antonopoulou ja lehtori Hannu Joutselainen.

– Olemme hyvällä matkalla kohti kestävämpää tulevaisuutta. Myös alan opiskelijat vievät meiltä saatua tietoa ja taitoa eteenpäin, Joutselainen toteaa. Kauhala-Antonopoulou ja Joutselainen toteavat, että pohjoismaista ruokakulttuuria on heistä ilo saada esille, koska kaikissa pohjoismaissa on innovatiivisia toimijoita.

– EMBLA-ruokakilpailussa Suomen ehdokkaana oleminen oli kunnia-asia. Oli hienoa saada työtämme esille ja laajempaan tietoisuuteen sitä, mitä Salpauksessa teemme, Kauhala-Antopoulou kertoo.

Hollolan Miekkiössä viinejä tuottava Ainoa Winery voitti ruokakilpailussa oman sarjansa, Pohjoismainen ruoka-artesaani –sarjan. Pohjoismainen ruokakasvattaja 2019 on Motiva Oy:n Hävikki-battle.

Salpaus kehittää kasvivalkuaisen käyttöä vastaamaan ilmastonmuutokseen ja proteiiniomavaraisuuteen

Koulutuskeskus Salpaus on yksi Suomen suurimmista ammatillisen koulutuksen järjestäjistä ja oppilaitoksessa valmistetaan 2500 ateriaa päivässä ja aamuisin on tarjolla luomuhiutaleista tehtyä puuroa. Ruokahävikin seuranta ja lähellä tuotetut elintarvikkeet ovat Salpauksessa osa arkea. Tutkimusten mukaan kotimaisen kasvivalkuaisen käytön lisääminen vastaa nykypäivän haasteisiin, kuten ilmastonmuutos, proteiiniomavaraisuus ja ravitsemus. Salpaus on toiminut edelläkävijänä kotimaisen kasviproteiinin käytössä ja kehittänyt reseptiikkaa, jossa osa lihasta korvataan kotimaista kasvivalkuaisella. Reseptiikka on Jamix ruokatuotanto -ohjelmistossa kaikkien sen käyttäjien saatavilla.

Yhteistyötä tehdään laajasti koko ruokaketjussa. Salpaus on rohkeasti ottanut käyttöön härkäpapua ja hernettä suoraan lähituottajalta. Tietoa ja taitoa on levitetty laajasti ammattikeittiöille, opiskelijoille, henkilöstölle ja suurelle yleisölle. Salpauksen opiskelijoiden ja henkilöstön kyläjuhlissa ja Jukolan viesti 2018 -tapahtumassa on tuotu kotimainen kasviproteiini näyttävästi esille. Opiskelijat ovat työskennelleet muun muassa Nordic Business Forumissa, minne Salpauksesta on valmistettu tarjottavaksi esimerkiksi härkäpapupikkuleipiä sekä tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla.

EMBLA-ruokakilpailun tavoitteena on lisätä Pohjoismaisen ruuan näkyvyyttä ja nostaa esiin ruuan innovatiivisia tekijöitä pellolta pöytään niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Kaikkiaan pohjoismaista oli ehdolla palkinnon saajiksi 48 ruoka-alan osaajaa seitsemässä eri sarjassa. Kilpailussa olivat mukana Islanti, Tanska, Norja, Suomi, Ruotsi, Ahvenanmaa ja Färsaaret.