Pellonpiennarpäivä Mustialassa 11.8.2022

Pellonpiennarpäivässä etsitään ratkaisuja kestävään tuotantoon!
Tapahtuman teemaksi on valittu “Etsitään ratkaisuja kestävään tuotantoon”. Peltolohkoille on rakennettu lukuisia esittelypisteitä, jossa esitellään viljojen ja nurmien koekenttiä, seos- ja rehumaissin viljelyä sekä biologiseen typensidontaan liittyviä ratkaisuja. Esillä on myös rotaatiolaidunnus, tietoa kierrätysravinteista ja karjanlannan käsittelyvaihtoehdoista.

Hämeen maatalous- ja luomutilastot vuodelta 2019 julkaistu

Kunta- ja maakuntakohtaista tietoa Hämeen ELY-alueen maataloudesta ja luomutuotannosta on koottu kahteen tiiviiseen esitykseen. Niistä selviää mm. missä hämäläiskunnissa tuotetaan eniten mallasohraa ja kuminaa tai mikä on maakunnan luomuisin kunta. Lisäksi selviää, mikä on kummankin maakunnan maitopitäjä numero 1 tai miten paljon sianlihantuotannosta tuotetaan Lounais-Hämeen kunnissa.

Ilmastotekoja hämäläisen ruuantuotannon tuella

Suomalaiset haluavat ilmastotoimia. Molemmissa hämäläismaakunnissa on nyt käynnissä ilmastotyö. Ruoka on osa kokonaisuutta. Mitä jos Kanta- ja Päijät-Hämeessä julistauduttaisiin hiilineutraaliksi maidon ja lihan kulutus puolittamalla? Pystyykö hämäläinen ruokajärjestelmä vastaamaan isoihin ruokavaliomuutoksiin? Ei pysty, ainakaan heti, vaikka maataloudessa ja elintarviketeollisuudessa panostetaan nyt paljon hiiliviljelyyn, hiilineutraaliuteen ja kiertotalouteen. Yhteistyöllä tässäkin päästään tuloksiin.