Avoimet maatilat – Taste of Häme 9.7.2022 retki-info Päijät-Hämeeseen!

Koko Hämeen lähiruokatapahtuma on ihan nurkan takana, eli lauantaina 9.7. avautuvat kohteiden ovet!

Olette TERVETULLEITA vierailemaan kohteissamme!

Päivän aikana ehtii hyvin useampaan kohteeseen, joten alla luvassa paikkakunnittain ”menoinfoja”.

Valitsemalla paikkakuntien alta kaksi tai kolme kohdetta, pakkaamalla mukaan reilusti reipasta reissumieltä, saappaat ja sateenvarjon tai aurinkorasvaa, on hyvin todennäköistä, että saa viettää hauskan päivän maalla maistellen, haistellen ja kuulostellen maalaiselämää. 

Päivän aikana kylmälaukkuun tai ostoskoriin voi kerätä melkoisen saaliin paikallisia makuja ja puhelimen muistin voi täyttää kuvilla maatilan eläimistä, herkullisista ruoka-annoksista ja maatilan koneista. Valuutaksi kannattaa varata käteistäkin rahaa, vaikka pankkikortti monessa paikassa kelpaakin.

Koska valtaosa kohteista aukeaa ja sulkeutuu samaan aikaan, kannattaa mukaan pakata myös hiukan hämäläistä hitautta, mikäli sattuu kohteeseen samaan aikaan muiden kanssa.
Lähdethän vain terveenä matkalle.

Lisää tapahtumasta ja kaikista kohteista seka kohdekartan löydät täältä.

Huom! Tarkistathan tilakohtaiset tiedot vielä ennen lähtöä. Muutoksia saattaa valitettavasti vielä viime hetkilläkin tulla.

Jaa kokemuksiasi sosiaaliseen mediaan #tasteofhäme tai #avoimetmaatilathämeessä.

 

Avoimet maatilat – Taste of Häme -kohteet Päijät- Hämeessä

Orimattila

Haaralan tila on luomuviljanviljelyyn erikoistunut maatila, jonka tilakeskus sijaitsee Orimattilan Pakaalla. Pelloillamme kasvaa luomuviljelyksessä vehnää ja kauraa reilun 300 hehtaarin alalla. Tilalla sijaitsee myös vanhassa navettarakennuksessa amerikkalaisen Carhartt-vaatemerkin myyntiin keskittynyt lifestylekauppa. Lisäksi tilalta voi ostaa omien mehiläistemme tuottamaa Haaralan Hunajatehtaan luomuhunajaa.

Ori Panimo & Tislaamo on piskuinen maaseutupanimo Herkkumäellä, Orimattilan Terriniemessä. Panimo ja myymälä sijaitsevat vanhassa tallirakennuksessa keskellä idyllistä Porvoon jokilaakson maalaismiljöötä. Panimolla valmistetaan erityyppisiä käsityöläisoluita, muita alkoholijuomia sekä alkoholittomia virvoitusjuomia. Herkkumäellä sijaitsee myös tunnelmallinen hyvinvointistudio, Juurruttamo.

Kyöstilän tilalla Orimattilan Villikkalassa lypsetään luomumaitoa ja kasvatetaan luomunaudanlihaa. Kyöstilän tilan Farmipuodista voi tehdä makoisia luomulihaostoksia ja Avoimet maatilat-päivänä tilalla aukeaa myös isännän pyörittämä hamburger-kioski. Tapahtumapäivä tilan eläimiä näkee laitumilla ja pihamaalle järjestetään pienet maalaismarkkinat, joissa myynnissä mm. hunajaa, kananmunia, keramiikkaa, tikkuvohveleita jne.

 

Kärkölä

Laihon lammas kasvattaa pääsääntöisesti kotimaisia lammasrotuja. Heidän toimintansa alkoi erilaisten sattumien seurauksena 2015, jonka jälkeen tilalla on tavoitteellisesti suunnannut toimintaansa laadukkaan karitsanlihan tuottamiseksi. Avoimet maatilat päivänä tilalla pääset näkemään lampaita ja tilan työkoneita. Päivän säästä riippuen nähtävillä myös työesityksiä.

 

Lahti

Koiskalan Kartano on toimiva, nykyaikainen luomutila keskellä Lahtea, jonka päätuotantosuunta on viljan ja palkokasvien viljely sekä suomenlampaiden kasvatus. Tilalla panostetaan laadukkaaseen tuotantoon myös ympäristönäkökohdat huomioon ottaen. Avoimet maatilat – Taste of Häme – tapahtumassa pääset tutustumaan tähän ihastuttavaan kartanomiljööhön vanhoine kunnostettuine rakennuksineen. Koiskalassa nähtävänä myös lampaita, kanoja, kukkoja ja mehiläispesiä, sekä tietysti maataloustyökoneita.

Hietalan tila on toiminut Ruuhijärvellä, Nastolassa, vuodesta 1544. Nykyinen sukupolvi, Petri ja Minna, ovat viljelleet tilalla vuodesta 1994. Tilaa on nykyaikaistettu, ja toiminnassa huolehdimme ympäristöasioista parhaamme mukaan; Hiilidioksidipäästöjä on vuosienvarrella vähennetty ottamalla käyttöön uusiutuvia energianlähteitä, kuten kauralämmitys ja aurinkopaneelit. Lisäksi käytössä olevat koneet ovat vähäpäästöisiä. Tulevaisuuden tavoitteena on päästä kokonaan eroon ostettavasta energiasta.

 

Heinola

Heinolan Heila on lähiruokatori ja ravintola, josta löytyy monipuoliset valikoimat pientuottajien korkealaatuista ja puhtaasti tuotettua ruokaa, kuten pienten kylämyllyjen jauhot, kotijuustoloiden maitotuotteet, puhtaiden maiden marjat sekä peltojen ja vainioiden maalaisherkut. Vihannesmaalta saat lähitilojen raikkaat kasvikset ja juurekset aina tuoreena.

 

Asikkala

Viini- ja puutarhatila Pihamaalla on tilaperinteitä jo vuosisatojen takaa. Janne Pihamaa isännöi Asikkalan Kalkkisissa tilaa, jonka antimista tuotetaan siidereitä, oluita, marjaviinejä, sahtia, kuohuviinejä, limonadeja ja erilaisia sesonkijuomia sekä Kalkkisissa että Heinolassa. Pihamaan juomat saavat arominsa huolella kasvatetuista marjoista, hedelmistä ja viljoista, joita tunteella vaalitaan Kalkkisten pelloilla.

Mattssonin luomumarjatilalla Asikkalassa kasvatetaan puhtaita ja laadukkaita luomumarjoja,  mansikkaa, vadelmaa ja mustaherukkaa. Suoramyynti ja Lettukahvila palvelee tilalla satokauden ajan. Tilalla myös marjojen itse poimintaa, pirauta ja varaa itsepoiminta ennakkoon. Lettukahvilassa paistuvat makoisia muurinpohjaletut, niitä pääset herkuttelemaan tilan omilla hilloilla. Puutarhassa on rauhallisia paikkoja ruokailla ja nauttia aidosta maalaismiljööstä. Navetan parvelle on koottu pieni tilamuseo ja suloisille pupuille saa syöttää heinää.

 

Padasjoki

Keinuhongan tilan historia Padasjoella ulottuu 1700-luvulle asti, ehkä kauemmaksikin. lan tilamyymälästä pihvikarjan paistit, fileet ja jauhelihat. Sekä muut lähiruoka ja pienpanimotuotteet. Kahvila-ravintolasta burgereita, pizzaa, salaatteja sekä kahvia ja leivonnaisia. Tilalla toimii myös Suvimarja Lifestyle Puoti, joka sijaitsee Keinuhongan tilan vanhan navetan alakerrassa. Puodin tuotevalikoimissa on yksilöllisiä naisten vaatteita, asusteita ja koruja, laadukkaita sisustustuotteita ja tekstiilejä.

 

Hollola

Ainoa Winery valmistaa Miekkiössä kansainvälisesti palkittuja hedelmäviinejä, jotka ovat voittaneet palkintoja Saksassa, Yhdysvalloissa ja Ranskan arvostetuissa kilpailuissa. Viininvalmistukseen he käyttävät Suomen metsistä kerättyjä villejä ainesosia ja paikallisesti kasvatettuja marjoja. Vuonna 2019 Ainoa-viinitila sai Embla Nordic Food Artisan -palkinnon heidän panoksestaan ​​pohjoismaisessa ruokakulttuurissa.

Hollolan perinnemaisemien keskellä sijaitseva Niipalan tila on monimuotoinen luomutila, joka harjoittaa vihannestuotantoa ja matkailupalveluita, sekä tarjoaa toimintamahdollisuuksia muille maaseutuyrityksille. Tilalla halutaan tarjota ihmisläheisiä ja kestäviä maaseutupalveluita, jotka edistävät ihmisten hyvinvointia. Niipalassa toimii kesäkahvila, jossa voit nauttia tuoreita tilan hapanjuurileipurin leipomia tuotteita, ostaa kotiin vietäväksi leipää, hunajaa sekä tilan kasviksia. Tapahtumassa myynnissä myös mm. lähellä tuotettua jäätelöä sekä makkaraa. Tilan pihapiirissä voit ihastella kanojen elämää, rapsuttaa lammasta, vuohta tai kissoja.

Mäkirinteen Tilalla Hämeenkoskella pääset nauttimaan erilaisten aistien tuottamista elämyksistä ja hyvinvointipalveluista luonnon ja eläinten keskellä. Tilan toiminnan päätavoitteena on tarjota asiakkailleen rauhallinen ympäristö ja miljöö, jossa omalle itselle suodaan tilaa ja aikaa tavanomaisesta arjesta irtautumiseen. Palveluita on tarjolla kaiken ikäisille, myös erityisryhmille. Avoimet maatilat – päivänä kotieläinpihalla pääsee ihailemaan perinteisiä maalaistalon eläimiä. Tällä hetkellä tilalla asustelee kanoja, kukko, ankkoja, vuohia, lampaita, sika, pupuja, lehmiä, hevosia, poneja, kissoja ja koiria. Eläimiä voi vapaasti ihastella aidattujen alueiden ulkopuolelta. Ilmainen sisäänpääsy 9.7.

Huljalan Tupala on luomumaatila Hämeenkoskella Salpausselän kupeessa. Tila sijaitsee nk. Ylisen Viipurintien varressa. Kirkonkirjoja seudulta on tallessa isoon vihaan asti. Ainakin tuon ajan vuodesta 1724 tila on ollut isännän äidin esivanhempien hallinnassa. Tapahtumapäivänä 9.7. ohjelmassa on kierros perinnebiotooppilaitumella (huomioi jalkinevalinta) klo 12.30, pihassa on viljelykasvinäyttely, tavattavissa myös lehmiä ja koneita. Virkistäytymään pääsee puffetissa.

Nikkarin Maatila sijaitsee Hämeenkosken pitäjässä Etolan kylässä. Vuodesta 1745 saman suvun hallussa ollutta tilaa viljelevät Saara ja Tero Kukkonen, jotka ovat vajaan 300 vuotisen historian 8. sukupolvi. Tilan kumpuilevilla pelloilla kasvaa vihreää parsaa, mansikkaa, kauraa ja härkäpapua. Valmistamme myös omista ja naapuritilan marjoista runsasmarjaisia ja säilöntäaineettomia hilloja. Pihapiirin metsälaitumia ennallistaa oma pieni lammaskatras. Avoimet maatilat -päivänä on tilalla pieni kahvila. Pääset myös istumaan traktorin hyttiin tai silittämään lammasta.

Tuloiselan Marjatila ja kesäkauppa sijaitsee Hämeenkosken Putulassa. Tilalta saat laadukkaat marjaherkut tuoreena sekä ympäri vuoden myös pakasteena. Lisäksi myymälässä tarjolla mm. tilan jauhot, marjamehut ja -hillot, hunajat, biisonisäilykkeet sekä muut liha- ja kalasäilykkeet, yrttimausteet ja öljyt, salaatinkastikkeet. Kesäkahvila herkkuineen palvelee.