Retki-info Kanta-Hämeen (ja Pirkanmaan)kohteista Avoimet maatilat – Taste of Häme 2023

Koko Hämeen lähiruokatapahtuma on ihan nurkan takana, eli lauantaina 8.7. avautuvat kohteiden ovet!

Olette TERVETULLEITA vierailemaan kohteissamme!

Päivän aikana ehtii hyvin useampaan kohteeseen, joten alla luvassa paikkakunnittain ”menoinfoja”.

Valitsemalla paikkakuntien alta kaksi tai tai useampi kohdetta, pakkaamalla mukaan reilusti reipasta reissumieltä, saappaat ja sateenvarjon tai aurinkorasvaa, on hyvin todennäköistä, että saa viettää hauskan päivän maalla maistellen, haistellen ja kuulostellen maalaiselämää. 

Päivän aikana kylmälaukkuun tai ostoskoriin voi kerätä melkoisen saaliin paikallisia makuja ja puhelimen muistin voi täyttää kuvilla maatilan eläimistä, herkullisista ruoka-annoksista ja maatilan koneista. Valuutaksi kannattaa varata käteistäkin rahaa, vaikka pankkikortti monessa paikassa kelpaakin.

Koska valtaosa kohteista aukeaa ja sulkeutuu samaan aikaan, kannattaa mukaan pakata myös hiukan hämäläistä hitautta, mikäli sattuu kohteeseen samaan aikaan muiden kanssa.

 

Lisää tapahtumasta ja kaikista kohteista seka kohdekartan löydät täältä.

Huom! Tarkistathan tilakohtaiset tiedot vielä ennen lähtöä. Muutoksia saattaa valitettavasti vielä viime hetkilläkin tulla. Omien lemmikkieläimien sallittavuus kohteissa kannattaa tarkastaa kohteittain.

Jaa kokemuksiasi sosiaaliseen mediaan #tasteofhame tai #avoimetmaatilat.

Avoimet maatilat – Taste of Häme -kohteet Kanta- Hämeessä:

Iittala

Mikkolan maatila on luomutila, jossa viljojen ja palkokasvien lisäksi pelloilla pörisee tilan oman mehiläistarhan mehiläiset. Tilan pihapiiriä on vanhaa pihaperinnettä kunnioittaen viety kohti pölyttäjäystävällistä maatilaa. Avoimet maatilat -päivän pääset luontopolun kautta tutustumaan pihaan ja tilan emännän ja agroekologin ajatuksiin pölyttäjien ja luonnon monimuotoisuuden merkityksestä maatilaympäristössä. Pihapiirissä tepastelee myös kanoja, kissa ja koira. Tilan aiemmat sukupolvet ovat keränneet maatilalle oman Mikkolan museon, jossa on koottuna talon arkisia esineitä vuosikymmenten varrelta. Museokokonaisuuteen kuuluu myös kyläsepän paja. Mikkolan maatilalla on tilapuoti, josta voi ostaa hunajaa ja mehiläisvahakynttilöitä.

Jokioinen

Elonkierto on Jokioisilla sijaitseva kaikille avoin ja maksuton kotieläinpiha ja esittelypuisto, joka kertoo luonnonvarojen tutkimuksesta. Elonkierrossa voi oppia, miten ihminen ja luonto toimivat yhdessä ja miten tutkimus siirtyy käytäntöön. Jokioisten kartanoiden perustama puistoalue tarjoaa koko perheelle rauhallisen matkakohteen keskellä Hämeen ikivanhaa maatalousmaisemaa. Kesäisin puistossa laiduntaa lehmiä, hevosia, lampaita, vuohia ja kanoja.

Urjala

Hongola Gård on luomukarjatila Pirkanmaan Urjalassa, jossa kasvatetaan Black Angus -karjaa eettisin ja ympäristöystävällisin menetelmin. Kartanon metsälaitumilla on kasvatettu karjaa 300 vuotta. Samoilla laitumilla Black Angus -naudat liikkuvat vapaina keväästä syksyyn. Tilan Black Angus -naudat syövät pelkästään luonnonmukaisesti kasvanutta niittyruohoa. Se tarkoittaa, että liha on korkealaatuista niittylihaa, englanniksi ”grass fed beef”.  Avoimet maatilat –päivänä pääset näkemään ylväitä Black Angus nautoja laiduntamassa urjalalaisessa kulttuurimaisemassa, tekemään maukkaita lihaostoksia.

Paijan Tilateurastamo ja Paijan Pihattosikala sijaitsee Urjalassa kauniin Välkkiläntien varrella Koivulehdon tilalla. Tilalla tuotetaan vastuullisia lihatuotteita Paijan Pihattopossu-brändillä eläinten hyvinvointi edellä, ympäristö huomioiden.Taste of Häme-päivänä tilamyymälä palvelee asiakkaita, Paijan Pihattosikalaan pääsee kurkistamaan showroomin kautta ja lisäksi tilalla mm. keppihevosrata, maatilan koneita nähtävillä ja paikallisia pienyrittäjiä

 

Forssa

Museotila Hevossilta on kokonaisuus, joka muodostuu kahdesta eri aikakautta edustavasta pihapiiristä museorakennuksineen, talliravintolasta, savusaunoista, laajasta piha-alueesta ja lomamökkialueista. Hevossillassa voi aistia menneen aikakauden hajut, maut, värit – alkuperäisen Vorssan tunnelmaa. Tervan tuoksu ja savusaunan lempeä savu johdattaa vieraat riukuaidan viertä peremmälle menneeseen, kuin tulisi vanhaan Vorssaan, sen kumaraisiin könsiin, pieniin pirtteihin, hellahuoneisiin ja pytinkeihin.

 

Tammela

Mustialan Kievari ja Makasiini sijaitsevat kauniissa ja historiallisessa maalaismiljöössä Tammelan kirkonkylän kupeessa. Mustialan arvokkaat ja puistomaiset puitteet ovat vakiintuneet useiden vuosittaisten tapahtumien, juhlien ja kokoontumisten pitopaikaksi. Ehdottomasti näkemisen ja kokemisen arvoinen kohde! Avoimet maatilat tapahtumapäivänä Mustialan Panimon valikoimasta löydät omat Kuninkaankartanon panimon hanaoluet, sekä muiden panimoiden tuottamat makulonkerot, siiderit, viinit ja tietysti myös alkoholittomat vaihtoehdot paikan päällä nautittavaksi (ei ulosmyyntiä). .

Similän Ratsutila on ratsastuskoulu Pyhäjärven rannalla Tammelassa.
Alussa oli Similän maatila, jossa suomenhevoset olivat osana maatilan töitä. 1950 rakennettu, kodikas ja lämminhenkinen tallirakennus on vuosien saatossa muokkautunut ajan tarpeisiin sopivaksi. Tilalla asuu 25 hevosta ja ponia. Hevosten hyvinvointi on toiminnassa ensisijaisen tärkeää. Tallin yhteishenki on sellainen, että hevoset ja ihmiset viihtyvät! Avoimet maatilat -päivässä pääset tutustumaan ohjatusti tallin arkeen ja näkemään, miten hevosia hoidetaan. Lisäksi ohjelmassa talutusratsastusta sekä vaunuajelua.

Hausjärvi

Jaakkolan tilan pihapiirissä Hausjärvellä voi aistia sen kulttuurillisen perinnerikkauden. Siksi on jokseenkin erikoista, että juuri täältä on lähtenyt liikkeelle tunnettu käsite Takahikiä. Jaakkolan tilalla pääsette tutustumaan Taidegalleriaan ja museoon, kahvitarjoilu.

Pursilan tila on tavanomaisessa tuotannossa oleva hausjärveläinen tila, joka pyrkii uudistavaan maatalouteen. Uudistava maatalous tarkoittaa maaperän, ekosysteemin ja elonkirjon vaalimista sekä sen elvyttämistä. Tilalla on myös n. 20 kpl nautoja ja muutama lammas maisemahoitotehtävissä sekä niitä paimentava bordercollie. Avoimet maatilat päivänä pääset näkemään tilalla maisematyötä tekeviä laiduntavia nautoja, tilan viljelytöissä käytettäviä työkoneita sekä rapsuttamaan hurmaavaa paimenkoiraa.

Mommilan Kyläpuoti on  Hausjärven Hietoisten kylän entisen kyläkaupan tiloissa toimiva kesäkahvila – keidas keskellä hämäläistä maalaismaisemaa Hausjärvellä. Kyläpuodissa myydään mm. tuoreita leivonnaisia, 3kaverin™ jäätelöä, Pauligin kahvia, nostalgisia irtokarkkeja ja Laitilan Wirvoitusjuomia. Täällä on panostettu myös lähituottajien tuotteisiin, aina paikkakunnan lihatuotteista käsitöihin. Puodin vanhan tavaran myymälästä löydät kaikkea vanhaa lapsuuden leluista, peltipurkkeihin, lehtiin, työkaluihin, astioihin ja retroon sen kaikissa kirkkaissa väreissä. Kaikki myytävä tavara on aidosti vanhaa, täältä et löydä uus-vintagea.

Lepolan Talon  sijaitsee Hausjärven kirkonkylällä kauniissa Kanta-Hämeen kulttuurimaisemassa, josta ei maalaisromantiikka puutu. Talolle on vain kivenheiton matka 54-tieltä, joten sinne on helppo tulla. Hausjärven löydät Riihimäen seudulta, läheltä pääkaupunkiseutua. Hyvinkää, Lahti ja Hämeenlinnakin ovat pienen matkan päässä. Lepolan Talo tarjoaa perinteisiä suomalaisia ja hämäläisiä makuja ottaen huomioon eritysruokavaliot. Talon keittiössä valmistetaan itse gluteenittomia tuotteita mm. leivät ja makeat leivonnaiset. Lepolan Talon erityispiirteitä ovat lähiruoka, puhtaat raaka-aineet ja maut.

Loppi

Halmelan tila ei olekaan aivan tavallinen maatila. Tällä tilalla pääroolissa ovat vuohet ja vuohenmaito. Tilalla tosiaan tuotetaan vuohenmaitoa, josta Juustoportilla jalostetaan hyviä suomalaisia tuotteita.
Avoimet maatilat – Taste of Häme -päivänä lauantaina 8.7.2023 voit nähdä laiduntavia vuohia ja kilejä. Tilan puodista voit kotiinvietäväksi ostaa vuohen- ja kilinlihaa pakasteena, vuoden taljoja sekä Voihan Vuohi- vuohenmaitotuotteita.

Kahvila Perunakuoppa Varhaisperunatilan ihastuttava kesäkahvila. Monipuolinen valikoima itse tehtyjä herkkuja. Ja tietysti kaikkea hyvää perunasta, suolaista ja makeaa. ”Lopella perunaan maku tulee maasta”. Avoimet maatilat – Taste of Häme- päivänä kannattaa edottomasti maistaa Perunakuopan perunavohveleita, joita ei muualta saa, suolaista ja makeaa.

Mikkolan suoramyyntitilan tuotteita on myyty suoraan kuluttajille jo yli kolmekymmentä vuotta. Pitkän menestyksen salaisuus piilee laadukkaissa tuotteissa, hyvässä palvelussa ja ajan hermolla pysymisessä. Varhaisperunasta alkanut suoramyynti on vuosien saatossa kehittynyt tienvarsikojusta monipuoliseksi lähiruokapuodiksi leipomoineen ja kahvioineen. Omalla tilalla kasvatetut ja jalostetut tuotteet muodostavat toiminnan selkärangan. Lähiruoka-ajatus toteutuu niin leivonnassa kuin ruuanlaitossakin.

Syrjälän Marjatila sijaitsee Lopen Topenon ytimessä. Tilalla on viihtyisä Riihikahvila, jossa myös anniskeluoikeus, pienimuotoinen kotieläinpiha sekä tilan tuotteita myynnissä. Tilalla tuotetaan mansikkaa, perunaa, sipulia ja hernettä. Kahvilan yhteydessä olevasta tilamyymälästä voi ostaa tilan tuottamia marjoja ja vihanneksia sekä villasukkia ja mansikkapipoja. Avoimet maatilat päivänä kohteessa on nyt kolmatta kertaa järjestettävä Syrjälän Marjatilan konepäivä. Esillä on sekä uudempaa että vanhempaa maatalouskalustoa sekä muita ajoneuvoja.

Valkosipulitila Solstrand on pieni puutarhatila, jossa hyödynnetään villivihanneksia ja kasvatetaan tuotteita ilman keinolannoitteita ja kasvinsuojeluaineita. Tilan isäntä musisoi ja kokkaa, emäntä kirjoittaa. Pop up -ravintolassa tarjolla keittoja ja leipää sekä suolaisia ja makeita piirakoita. Keitoissa vaihtoehtoina on ollut hirvi/riista, kala, kasvis ja sieni. Puolenpäivän aikaan isännän bändi soittaa elävää musiikkia. Tilan sato alkaa kypsyä. Päätuotteitamme ovat valkosipuli ja chili, lisäksi kasvatamme tomaattia, kurkkua, yrttejä, juureksia, mangoldia ynnä muuta. Myös omia säilykkeitä muun muassa villivihanneksista on myynnissä. Myynnissä ovat myös Marika Tudeerin kirjat ”Makasiini – maallemuuttajan tarinoita” sekä romaanit ”Lähteen rannalla elämä” ja ”Ida, yhteiskoululainen”

Tuulos

Tuulosrievä leipoo aito ja puhdasta leipää ilman lisäaineita Tuuloksessa. Tuulosrievän artesaanileivät valmistetaan käsityönä leipomon omien reseptin mukaan. Leivät paistetaan aidoissa puulämmitteisissä leivinuuneissa. Tämä takaa leipien aidon ja luonnollisen maun sekä rapean kuoren.Leipomon yhteydessä toimii itsepalvelupuoti josta löydät aina tuoreita tuotteita. Itsepalvelupuotimme on aina avoinna. Puoti on pistäytymisen väärti. Leipää ja lettipullaa on saatavilla niin kauan kuin tuotteita riittää. AittaKahvilassa voit nauttia leipomon omista leivonnaisista, tuoreesta leivästä ja pullasta sekä aidosta maalaistunnelmasta. Kahvila on oikea maaseudun helmi.

Lammi

Kuusamon Mansikkatila sijaitsee Lammilla, ja sillä on pitkät perinteet mansikanviljelyyn. Ensimmäiset mansikan taimet on tilalle istutettu jo vuonna 1980. Tila on emännän kotitila, jota nykyinen isäntäpari Johanna ja Kai Mettälä ovat viljelleet vuodesta 2000. Tilan pelloilla kasvaa mansikkaa, vadelmaa, tarhahernettä  ja viljaa. Mansikanviljely on ehdottomasti tilan päätuotantosuunta. Tilalla jalostetaan itse myös paljon erilaisia mehuja, hilloja, hyytelöitä, marjajauheita ja glögejä, joita on tuotannossa yhteensä lähes 40 eri tuotetta. Mehut ja hillot valmistetaan edelleen käsityönä isoäidin reseptien mukaan – ja ilman lisäaineita!

Metsälän Tilalla kasvatetaan lähiniityillä ja metsälaitumilla kasvanutta alkuperäisrotuamme, suomenlammasta. Luonnonlaidun lihamme on eettinen lähiruoka vaihtoehto ja tahdomme tuoda esiin lampaan lihan monipuolisuutta myös helppona arkiruokana. Lampaiden lisäksi tilalla käyskentelee hevosia, poneja, kanoja, koiria ja kissoja, kaneja sekä mehiläisiä.
Lampaista suurin osa on kesän kesätöissä maiseman hoito kohteilla, mutta pieni lauma jää kotiinkin ennallistamaan vanhoja metsälaitumia.Tässä kohteessa pääset päivän aikana kokemaan maatilatori tunnelmaa, maistelemaan karitsaburgereita ja lammasmakkaraa, rapsuttelemaan eläimiä, näkemään eläin vauvoja, sekä tietenkin poniajelulle.
Tilalla on lähialueen tuottajia myymässä tuotteitaan lähittuotetorilla jossa myynnissä mm. erilaisia lammastuotteita, villalankaa, huovutusvillaa, taljoja, itse tehtyä saippuaa, lammas säilykkeitä. Hunaja tuotteita, puutarha koristeita, sisustus ja kodin tuotteita, leipomuksia sekä paljon muuta.

 

Hattula

Metsälammen Laamat tilalla Hattulassa pääset tutustumaan Suomessa harvinaisiin villalaamoihin. Esillä on myös hieman maatalouskoneita ja harrasteajoneuvoja. Tule kuulemaan laamoista ja ihastelemaan kuutta somaa villalaamaneitoa ja kahta reipasta urosta Metsälammelle! Myynnissä on tietenkin myös laama-aiheisia tuotteita.

Hämeenlinna

Tiirinkosken Tehtaalla maatila Hämeenlinnassa, Hämeen Härkätien varrella on lämmin tunnelma ja upea miljöö. Lifestyle-tyylinen kauppa sekä tilan omista härkäpapujauhoista tehtyjä vohveleita tarjoava kahvila toimivat vuonna 1910 rakennetussa navettarakennuksessa. Tiirinkoskella on pitkä historia maatilan pidossa ja nykyisin tilalla kasvatetaan saaristolampaita, gotlanninlampaita sekä ylämaankarjaa. Tilalla myös viljellään viljan lisäksi härkäpapua.

Aulangon Ratsastuskoulu on Hämeenlinnan Aulangonniemellä sijaitseva  n. 46 hevosen ratsastuskoulu- ja yksityistalli. Talli sijaitsee entisen Karlbergin kartanon mailla ja sitä reunustaa Aulangon alueen kehittäjän, eversti Hugo Standertskjöldin (1844-1931) perustama kaunis puistomiljöö sekä historiallinen kylpylähotelli ja golfkenttä. Aulangonniemen aluetta ympäröi Vanajavesi. Iso ratsastuskenttämme sijaitseekin upeiden maisemien keskellä aivan Vanajaveden rannassa. Avoimet maatilat- päivänä tallilla voit tavata hevosia, poneja, lampaita, kaneja, kissoja ja koiria. Lapsille ohjelmassa myös talutusratsastusta.

Hirvilammin luomutilalla laiduntaa reilut 40 emolehmää vasikoineen, hiehot ja siitossonnit Reino, Seiska ja Puh. Avoimet maatilat -tapahtumapäivänä mahdollisuus tutustua tilan emolehmiin ja vasikoihin, tervehtiä tilan kesälampaita ja sekä ruokkia kesäkanoja. Sekä ostaa tilan omia luomunaudanlihatuotteita. Päivän aikana tilalla palvelee myös pieni kahvila. Hirvilammella on tapahtumapäivänä ohjelmaa ja tekemistä koko perheelle. Päivän aikana voi mm. osallistua kottaraisten pönttöjen rakennustalkoisiin ja tehdä linnunpönttö auttamaan tilan monimuotoisuustavoitteita.

Kankaisten Tila Hämeenlinnassa on ihana keidas marjojen itsepoimijoille, perheille, ryhmille ja ohikulkeville herkkusuille. Tilan lähiruokapuodista saat mansikoita, vadelmia, herneitä ja pientuottajien elintarvikkeita. Kankaisten Tilan puodin yhteydessä toimivasta idyllisestä kesäkahvilasta löydät erikoiskahvit ja leivonnaiset myös kotiin vietäväksi. Kotieläinpihalla voi ihastella eläimiä, leikkialueella ja pomppulinnassa viihtyvät perheen pienimmätkin.

Häme Highland Honey-Alhaisten luontotilalta Herkullista hunajaa Hämeen järviylängöltä. Meiltä löydät myös Hunaja Hetken mehiläisvahakynttilät, makuhunajat sekä luonnonkosmetiikan. 4H yritys Kahvila Surina palvelee asiakkaita. Tilalla laidunlehmiä, maatiaiskanoja, kesälampaita. Wildlife Estates -tunnus on osoitus luonnon monimuotoisuuden huomioimisesta maa- ja metsätaloudessa Avoimet maatilat päivänä tilan tuotteita myynnissä piharakennuksessa: Hunajaa, kotitilan kananmunia, luonnonkosmetiikkaa,hunajavalmisteita, leivoksia. Kerromme mehiläisten hoidosta. 4H- yritys Kahvila Surina palvelee pihamakasiinissa. Kahvia,mehua pullaa, hunajaleivoksia, makkaraa.

Luolajan maatalousmuseo avaa ovensa yleisölle Avoimet maatilat -päivänä 8.7. klo 11-16 ja muina aikoina tilauksesta. Museolla voit tutustua varsin monenlaisiin vanhoihin työkaluihin, työkoneisiin, traktoreihin ja puimureihin. Esineistöä on alettu kerätä jo vuodesta 1963 lähtien, ja varsinainen museo on perustettu vuonna 1996. Museon kokoelma käsittää noin 2000 erilaista maatalouteen liittyvää esinettä. Tarkoituksena on ollut kerätä lähinnä Luolajassa käytössä olleita tavaroita.

Janakkala

Hakolan Marjatila Janakkalassa on pieni talo preerialla, jossa viljellään luomumarjoja, luomuviljoja ja luomuyrttejä sekä jatkojalostetaan. Tilalla laiduntavat mehiläiset, kiuruvetiset maatiaiskanat ja Ahvenanmaan lampaat. Kahvila ja puoti palvelevat tuorein tilalla tehdyin leivonnaisin ja oman tilan tuottein ja maalaismaisemin. Avoimet maatilat päivänä Hakolan marjatilalla tutustumiskierroksia luomumarjan ja viljan viljelyyn sekä mehiläistarhaukseen. Pääset myös maistelemaan maistiaisia . Oletko koskaan maistanut mm. voikukkakahvia, villiyrttipiirakkaa tai ruususiirappia?