Retki-info Päijät-Hämeen kohteista Avoimet maatilat – Taste of Häme 2023

Koko Hämeen lähiruokatapahtuma on ihan nurkan takana, eli lauantaina 8.7. avautuvat kohteiden ovet!

Olette TERVETULLEITA vierailemaan kohteissamme!

Päivän aikana ehtii hyvin useampaan kohteeseen, joten alla luvassa paikkakunnittain ”menoinfoja”.

Valitsemalla paikkakuntien alta kaksi tai tai useampi kohdetta, pakkaamalla mukaan reilusti reipasta reissumieltä, saappaat ja sateenvarjon tai aurinkorasvaa, on hyvin todennäköistä, että saa viettää hauskan päivän maalla maistellen, haistellen ja kuulostellen maalaiselämää. 

Päivän aikana kylmälaukkuun tai ostoskoriin voi kerätä melkoisen saaliin paikallisia makuja ja puhelimen muistin voi täyttää kuvilla maatilan eläimistä, herkullisista ruoka-annoksista ja maatilan koneista. Valuutaksi kannattaa varata käteistäkin rahaa, vaikka pankkikortti monessa paikassa kelpaakin.

Koska valtaosa kohteista aukeaa ja sulkeutuu samaan aikaan, kannattaa mukaan pakata myös hiukan hämäläistä hitautta, mikäli sattuu kohteeseen samaan aikaan muiden kanssa.

Lisää tapahtumasta ja kaikista kohteista seka kohdekartan löydät täältä.

Huom! Tarkistathan tilakohtaiset tiedot vielä ennen lähtöä. Muutoksia saattaa valitettavasti vielä viime hetkilläkin tulla. Omien lemmikkieläimien sallittavuus kohteissa kannattaa tarkastaa kohteittain.

Jaa kokemuksiasi sosiaaliseen mediaan #tasteofhame tai #avoimetmaatilat.

 

Avoimet maatilat – Taste of Häme -kohteet Päijät- Hämeessä

Iitti

Iitin maatilatori Viljatilan yhteydessä vanhan navetan tiloissa on Maatilatorin laaja reilu sadan tuottajan valikoima lähialueen tuotteita.Löydät meiltä mm. hilloja, juustoja, mehuja, pienpanimoiden tuotteita, lähimyllyn jauhot ja suurimot, lisukkeita, kastikkeita, tuoretta leipää ja leivonnaisia, hunajaa, tuoretta lihaa&kalaa, säilykkeitä, gluteenittomia tuotteita, vihanneksia ja vaikka mitä!

Mukulan luomumarjatila on 300-vuotias perhetila perinnemaisemissa Urajärven rannalla. Tilalla viljellään luomumansikoita ja tulevaisuudessa muitakin marjoja. On ilomme avata ovia ja kutsua sinut aistimaan luomutilan ja maaseudun tunnelmaa. Tapahtumapäivänä olet tervetullut piipahtamaan tilapuodissa tai ajan kanssa viettämään aikaa avointen ovien henkeen. Pääset kiertelemään luomutilan maisemiin tai osallistumaan ohjatulle kierrokselle, jossa kuulet tilan historiasta ja luomuviljelystä. Erityisesti voimme kertoa ja näyttää sen, mikä tekee luomumansikoista niin erityisen tuotteen, jotta se aina useamman suosikiksi on muodostunut. Tilalla voit tutustua myös luomun periaattein viljeltyyn keittiöpuutarhaan sekä kurkistella vanhoista rakennuksista vaikkapa aittaan tai metallipajaan.

 

Orimattila

Artjärven vanhempi pappila Tervetuloa tutustumaan Artjärven vanhempaan pappilaan. Asumme ja yritämme aurinkoisella Artjärvellä, esittelyssä kehittämämme lajityypilliset Hippuzen hevosrehut, F1H täydennysrehut, Leucillin ihonhoitoliuos ja Vom og Hundemat koirien raakaruokapakasteet.

Haaralan tila on moderni päijät-hämäläinen maatalousyritys, jonka yhteydessä toimii vaate- ja sisustusmyymälä. Viljatilamme historia ulottuu aina 1500-luvulle, ja olemme 19. viljelijäsukupolvi tilallamme. Kehitämme maatilaamme yrittäjämäisellä asenteella ja kerromme työstämme aktiivisesti myös sosiaalisen median kanavillamme.  Lisäksi tilalta voi ostaa omien mehiläistemme tuottamaa Haaralan Hunajatehtaan luomuhunajaa.

Kyöstilän tilalla Orimattilan Villikkalassa lypsetään luomumaitoa ja kasvatetaan luomunaudanlihaa. Kyöstilän tilan Farmipuodista voi tehdä makoisia luomulihaostoksia ja Avoimet maatilat-päivänä tilalla aukeaa myös isännän pyörittämä hamburger-kioski. Tapahtumapäivä tilan eläimiä näkee laitumilla ja pihamaalle järjestetään pienet maalaismarkkinat, joissa myynnissä mm. hunajaa, yrttiseoksi, toffeeta, tikkuvohveleita jne.

Lato panimo Orimattilan Lato panimolla pääset nyt toista kesää maistelemaan paikallisen pienpanimon tuotteita kesäterassilla. Olemme omintakeinen pienpanimo, jossa hommia tehdään rakkaudesta lajiin. Kello 11-16 Taste of Häme -tapahtuman kunniaksi luvassa panimoesittelyä ja tietoutta oluen valmistuksessa käytettävistä raaka-aineista sekä valmistusmenetelmistä.

Loma-Lassila on Orimattilan Artjärvellä sijaitseva pieni maatila. Tilalla viljellään nurmea, kauraa, vehnää, ohraa sekä vaihtelevasti myös öljyhamppua tai hernettä. Perinteisen kasvinviljelyn lisäksi tilalla on mökkimajoitusta sekä monipuolista eläintoimintaa.  Tapahtumassa toimii navetan vintillä tunnelmallinen pop-up kahvila. Vierailijat pääsevät myös tutustumaan tilan eläimiin; hevosiin, poneihin, aasiin, vuohiin sekä kileihin, kanoihin ja pupuihin. Tapahtumassa myös kärryajelutusta poneilla.

Tapolan Kyläyhteisö tarjoaa asumista, työtä ja muita aktiviteetteja erityistä tukea tarvitseville aikuisille.Tapolan kyläyhteisö on demeter-tila. Tästä voit kuulla lisää Sebastianin tilaesittelykierroksilla Avoimet maatilat – Taste of Häme -tapahtumapäivänä klo 13.30 ja/tai klo 15.Tässä kohteessa oman tilan tuotteet jalostetaan herkullisiksi tuotteiksi ja niitä onkin monipuolisesti myytävänä tapahtumapäivänä kyläyhteisön Toukola-kaupassa. Juustolan juustot, rahkat ja jäätelöt ovat aivan taivaallisia, yrttipaja on valmistanut erilaisia mauste- ja teesekoituksia ja kutomossa ollaan talven aikana kudottu mattoja ja poppanoita.

 

Kärkölä

Laihon lammas kasvattaa pääsääntöisesti kotimaisia lammasrotuja. Heidän toimintansa alkoi erilaisten sattumien seurauksena 2015, jonka jälkeen tilalla on tavoitteellisesti suunnannut toimintaansa laadukkaan karitsanlihan tuottamiseksi. Avoimet maatilat päivänä tilalla pääset näkemään lampaita ja tilan työkoneita.

 

Lahti

Koiskalan Kartano on luomumaatila keskellä Lahden kaupunkia. Heillä viljellään tänä kesänä kauraa, tattaria ja perunaa. Tilalla näet myös suomenlampaita, iittiläisiä maatiaiskanoja ja kukkoja sekä mehiläispesiä. Teemapäivän teemana on peruna! Myynnissä luomu Siikliä suoraan pellosta joko omaan astiaan tai ämpäreittäin. Tilaravintolassamme on tarjolla myös kaikkea perunasta!  Huom. lemmikkieläinten tuonti tilalle ei ole sallittua

Hietalan tila on toiminut Ruuhijärvellä, Nastolassa, vuodesta 1544. Nykyinen sukupolvi, Petri ja Minna, ovat viljelleet tilalla vuodesta 1994. Tilaa on nykyaikaistettu, ja toiminnassa huolehdimme ympäristöasioista parhaamme mukaan; Hiilidioksidipäästöjä on vuosienvarrella vähennetty ottamalla käyttöön uusiutuvia energianlähteitä, kuten kauralämmitys ja aurinkopaneelit. Lisäksi käytössä olevat koneet ovat vähäpäästöisiä. Tulevaisuuden tavoitteena on päästä kokonaan eroon ostettavasta energiasta.

 

Heinola

Heinolan Heila on lähiruokatori ja ravintola, josta löytyy monipuoliset valikoimat pientuottajien korkealaatuista ja puhtaasti tuotettua ruokaa, kuten pienten kylämyllyjen jauhot, kotijuustoloiden maitotuotteet, puhtaiden maiden marjat sekä peltojen ja vainioiden maalaisherkut. Vihannesmaalta saat lähitilojen raikkaat kasvikset ja juurekset aina tuoreena.

 

Asikkala

Asikkalan juustola/Perttulan tilalla näet mistä maito ja juusto tulee! Perttulan maitotilalle on rakennettu oma pienmeijeri, joten tilalla pääsee näkemään sekä lehmät, että meijerin. Avoimet maatilat – Taste of Häme -päivänä myynnissä aitoa lehmänmaitoa, jugurttia ja suosittua Halo-grillijuustoa.

Apteekinmajoitus Vanhassa Vääksyssä on uniikki, pieni hotelli aivan Vääksyn kanavan tuntumassa.Kupliva ja iloinen Apteekin ”Viini & Vohveli” kahvila-terassi on mukana 8.7 klo 11-18 Taste of Häme tapahtumassa. Vaalimme lähellä tuotettua ruokaa ja naapureistamme saamme jauhot, munat, hunajan, hillot, jäätelöt, limut, oluet, siiderit, marjat yms.

Mattssonin Luomumarjatilalla kasvaa puhtaita ja laadukkaita luomumarjoja: mansikkaa, vadelmaa ja mustaherukkaa. Sinua palvelee Tilapuoti ja Lettukahvila, jotka ovat auki koko satokauden ajan. Marjoja pääsee myös itse poimimaan varaamalla ajan ennakkoon. Lettukahvilassa paistuu makoisat muurinpohjaletut, jotka nautitaan tilan omilla hilloilla ja puutarhassa on rauhallisia paikkoja ruokailla. Navetanparvelle on koottu pieni tilamuseo.Emokani poikasineen asustaa pihan aitauksessa ja tykkää heinää syöttävistä lapsista

Viini- ja puutarhatila Pihamaalla on tilaperinteitä jo vuosisatojen takaa. Janne Pihamaa isännöi Asikkalan Kalkkisissa tilaa, jonka antimista tuotetaan siidereitä, oluita, marjaviinejä, sahtia, kuohuviinejä, limonadeja ja erilaisia sesonkijuomia sekä Kalkkisissa että Heinolassa. Pihamaan juomat saavat arominsa huolella kasvatetuista marjoista, hedelmistä ja viljoista, joita tunteella vaalitaan Kalkkisten pelloilla.

 

 

Padasjoki

Keinuhongan tilan historia Padasjoella ulottuu 1700-luvulle asti, ehkä kauemmaksikin. lan tilamyymälästä pihvikarjan paistit, fileet ja jauhelihat. Sekä muut lähiruoka ja pienpanimotuotteet. Kahvila-ravintolasta burgereita, pizzaa, salaatteja sekä kahvia ja leivonnaisia. Tilalla toimii myös Suvimarja Lifestyle Puoti, joka sijaitsee Keinuhongan tilan vanhan navetan alakerrassa. Puodin tuotevalikoimissa on yksilöllisiä naisten vaatteita, asusteita ja koruja, laadukkaita sisustustuotteita ja tekstiilejä.

 

Hollola

Ainoa Winery valmistaa Miekkiössä kansainvälisesti palkittuja hedelmäviinejä, jotka ovat voittaneet palkintoja Saksassa, Yhdysvalloissa ja Ranskan arvostetuissa kilpailuissa. Viininvalmistukseen he käyttävät Suomen metsistä kerättyjä villejä ainesosia ja paikallisesti kasvatettuja marjoja. Vuonna 2019 Ainoa-viinitila sai Embla Nordic Food Artisan -palkinnon heidän panoksestaan ​​pohjoismaisessa ruokakulttuurissa.

Huljalan Tupala on luomumaatila Hämeenkoskella Salpausselän kupeessa. Tila sijaitsee nk. Ylisen Viipurintien varressa. Kirkonkirjoja seudulta on tallessa isoon vihaan asti. Ainakin tuon ajan vuodesta 1724 tila on ollut isännän äidin esivanhempien hallinnassa. Tapahtumapäivänä 8.7. ohjelmassa on kierros perinnebiotooppilaitumella (huomioi jalkinevalinta) klo 12.30, pihassa on viljelykasvinäyttely, tavattavissa myös lehmiä ja koneita. Virkistäytymään pääsee puffetissa.

Husulan Puutarha Tervetuloa tutustumaan ja katsomaan missä salaatit ja yrtit kasvaa! Pääset käymään kasvihuoneissa ja mahdollisuus myös ostaa tuoreita tuotteitamme! Myynnissä kasvattamiamme salaatteja, basilikaa, tilliä ja valikoima versoja!

Kinnarin tila Sydämellisesti Tervetuloa 356 vuotiaalle  sukutilalle tutustumaan nykyaikaiseen kauran tuotantoon ja ihanien höyryttämättömien kaurahiutaleiden kotiin. Myllyyn voi tutustua sekä tarjoilemme herkullista kaurasuurimopuuroa vieraille.Viehättävä tilamyymälä-kahvila palvelee ja löydät koko perheelle suolaisia ja makeita herkkuja. Tilamyymälässä on tilan omia jauhotuotteita sekä lukuisa määrä paikallisia pientuottajien tuotteita myynnissä. Kinnarin Tila kasvattaa suomenhevosia ja pihapiirissä voit seurailla laiduntavia hevosia.

Niipalan yhteisömaatila tarjoaa kumppaneineen monipuolista tutustuttavaa, elämyksellistä maaseutua sekä uusia näkökulmia maatilojen tulevaisuuteen. Tule tapaamaan kanoja, lehmiä, lampaita ja huskyja sekä herkuttelemaan maisemalaavullemme letuilla, nokipannukahvilla ja virvokkeilla. Esittelemme monimuotoista luomukasvimaatamme, satokausijäsenyyksiämme sekä pysyvän penkkiviljelyn tuotantomenetelmää. Kerromme miksi tilalla harjoitetaan rotaatiolaidunnusta. Tarjoamme tietoa kuitupellavan viljelystä ja käsittelystä. Avoimet maatilat – Taste of Häme- tapahtumassa myynnissä avomaan luomukasviksia satotilanteen mukaisesti, mm. herkullista uutta perunaa. Nuotiokahvilassa saatavilla erilaisia herkkuja.

Mäkirinteen Tilalla Hämeenkoskella pääset nauttimaan erilaisten aistien tuottamista elämyksistä ja hyvinvointipalveluista luonnon ja eläinten keskellä. Tilan toiminnan päätavoitteena on tarjota asiakkailleen rauhallinen ympäristö ja miljöö, jossa omalle itselle suodaan tilaa ja aikaa tavanomaisesta arjesta irtautumiseen. Palveluita on tarjolla kaiken ikäisille, myös erityisryhmille. Avoimet maatilat – päivänä kotieläinpihalla pääsee ihailemaan perinteisiä maalaistalon eläimiä. Tällä hetkellä tilalla asustelee kanoja, kukko, ankkoja, vuohia, lampaita, sika, pupuja, lehmiä, hevosia, poneja, kissoja ja koiria. Eläimiä voi vapaasti ihastella aidattujen alueiden ulkopuolelta. Ilmainen sisäänpääsy 8.7.

Tuloiselan Marjatila ja kesäkauppa sijaitsee Hämeenkosken Putulassa. Tilalta saat laadukkaat marjaherkut tuoreena sekä ympäri vuoden myös pakasteena. Lisäksi myymälässä tarjolla mm. tilan jauhot, marjamehut ja -hillot, hunajat, biisonisäilykkeet sekä muut liha- ja kalasäilykkeet, yrttimausteet ja öljyt, salaatinkastikkeet. Kesäkahvila herkkuineen palvelee.