Haluatko tehdä tulevaisuusteon?
Kesäkuun 18. päivä. Vettä sataa kaatamalla. Sääennustuskin ennustaa Juhannusviikolle jatkuvia sateita. Alkukesän ankara kuivuus on vaihtumassa keskikesän märkyyteen ja kylmään.
Säilörehun korjuu pelloilta pitäisi olla käynnissä, mutta pellot eivät enää kanna koneita. Viljamaat muuttuvat keltaisiksi liiasta vedestä, pienet oraat hukkuvat veden kyllästämään maahan. Viljelijät eivät toivoneet, eivätkä tilanneet tämänlaista kesää. He toivoivat normaalia kesää kahden kuuman, kuivuuden piinaaman kesän jälkeen. Harmi vain, ettei säätä voi tilata tietokoneelta klikkaamalla. Monet peltotyöt viivästyvät, viljeltävät kasvit kaipaisivat toimenpiteitä, sato-odotukset muuttuvat epävarmemmiksi. On otettava se mitä annetaan.
Pellot on kalkittu, lannoitettu, kylvetty, rikkakasvit torjuttu, vaikka kustannukset ovat nousseet. Rahaa on laitettu maahan, että pellolla voitaisiin tuottaa mahdollisimman hyvä sato suomalaiselle kuluttajalle. Halutaan tarjota kuluttajille parasta, Pohjolan pitkässä yössä kasvanutta ravintoa.
Lannoitteiden hintojen nousu on jopa kolminkertainen, samoin polttoaineen hinnan nousu. Viljelijän askel on painava, mieli on apea ja pelokas. Iloisia asioita on vähän, eikä niitä näy edes tunnelin päässä. Jostain on vain ammennettava voima sängystä ylös nousemiseen ja traktorin käynnistämiseen. Tiedossa kuitenkin on, että kaikki teot aiheuttavat kustannuksia. Tilipäivästä ei kuitenkaan ole tietoa, eihän satoakaan ole vielä korjattu. Kustannukset piinaavat, eikä ilmojen herrakaan suosi ruuantuottajaa. Suomalainen maatalous painii tällä hetkellä valtavassa kustannuskriisissä, elää velaksi.
Niin, ruoka, sitähän pelloilla tuotetaan. Ihmisille ja eläimille. Syöminen on ainoita asioita, joita meidän jokaisen on tehtävä. Päivittäinen kalorimäärä on jollain täytettävä, ihmisillä ja eläimillä.
Meillä Suomessa ruoka tuotetaan vastuullisesti ja pellot viljellään ympäristöystävällisesti. Kenelläkään ei ole varaa laittaa maahan ylimääräisiä ravinteita, ei ole ollut enää hetkeen. Eläimet hoidetaan välillä jopa oman terveyden ja jaksamisen kustannuksella. Osaavaa, korvaavaa työvoimaa on entistä vähemmän saatavissa. Uutena ongelmana on tuotantopanosten toimitusongelmat, kaikkea ei voi saada enää edes rahalla. Siis jos sitä sattuu tilillä vielä olemaan.
Eläimien arvo tunnetaan, siat saavat pitää saparonsa, kanat nokkansa, lehmät lypsävät ja naudat kasvavat GMO-vapaalla rehulla. Antibioottien käyttö on rajattu sairaisiin eläimiin, ja ennalta ehkäisevä terveydenhoito on viety pidemmälle kuin meillä ihmisillä. Kasvien torjunta-aineiden käyttöä rajoitetaan, ja torjunta-aine jäämiä tutkitaan herkeämättä. Tuotetut tuotteet ovat turvallisia käyttää. Ne ovat helppoja jatkojalostaa meille ihmisille syötäväksi.
Tuleva kesä määrittää ensi talven tarjonnan lihatiskillä, hedelmä- ja vihannesosastolla, maitohyllyllä ja leipähyllyillä. Kesän ja syksyn aikana nähdään, voidaanko suomalaisille tarjota edes kaikkia elintarvikkeita mitä olemme tottuneet ostamaan.
Meillä jokaisella, sinulla ja minulla, on mahdollisuus vaikuttaa tulevaisuuteen. Voimme omilla valinnoillamme pitää huolta suomalaisen viljelijän toimeentulon turvaamisesta kriisien keskellä. Katselemalla ja kuuntelemalla ympärillemme, voi huomata, etteivät viljasadot Euroopassa tai muualla maailmassakaan ole onnistumassa, vaan ongelmia on muillakin. Jokainen vastuuntuntoinen maa pitää ensin kiinni omasta huoltovarmuudestaan. Ruokkii kansansa, ja turvaa oman ruuantuotannon. Niin meidänkin pitää tehdä.
Kesä on herkuttelun aikaa, meillä Suomessa on paljon herkullisia kausituotteita. Mansikka-aika on lähestymässä. Grilliin on laitettavissa monenlaista tuotetta, lihaa, kasviksia, juureksia ja hedelmiä. Vain mielikuvitus on rajana. Ostamalla suomalaisia, jäljitettäviä ja vastuullisesti tuotettuja, elintarvikkeita, teet oman tulevaisuustekosi.
Takaisin siihen Viljelijään. Onneksi suomalainen Viljelijä on kuin katajainen vitsa, se taipuu, muttei katkea. Ottaa vastaan, muttei pienistä tuiskuista lannistu.
Jos kysyt Viljelijältä, miksi hän tekee työtään, hän vastaa sinulle: Haluan tuottaa Suomalaiselle kuluttajalle Suomessa tuotettua ruokaa.
Olethan Sinäkin mukana mahdollistamassa Suomalaisen ruokatuotannon tulevaisuutta!
Anu Fräntilä
Kirjoittaja työskentelee Wikli Group Oy:llä maitotilavalmentajana