Kokkaa kotimaista -kampanja ilahdutti jälleen kahdeksasluokkalaisia

MTK:n kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmalli on jälleen syksyn ajan ilahduttanut kahdeksasluokkalaisia kotitalouden ryhmiä niin Hämeessä kuin muuallakin Suomessa. Ruokakasvatusmalliin sisältyy kouluille mahdollisuus saada käyttöönsä MTK:n tarjoamat raaka-aineet ja reseptit yhteen pääruokaan ja yhteen jälkiruokaan. Nämä toimitetaan kouluille paikallisen MTK yhdistyksen talkootyönä, eli ruokakassien toimittaja on yleensä paikallinen ruoantuottaja eli viljelijä.

Tänä vuonna kahdeksasluokkalaisilla on ollut mahdollisuus kokata pääruoaksi punajuuriohrattoa kera salaatin ja marinoidun punakaalin tai possu-kasviswokkia. Lisäksi kouluille on toimitettu ainekset jälkiruokaan, joka koostuu jugurttivaahdosta, kauramuruista ja karkkiporkkanoista.

Kokkaa kotimaista ruokakasvatusmallin avulla pyritään vastaamaan tulevaisuuden kuluttajien, yläkoululaisten tarpeeseen ja kiinnostukseen sitä kohtaan, mitä he syövät ja miten syöty ruoka on tuotettu. Ruokakasvatukselle nähdään myös entistä suurempi tarve, sillä tieto ruoan alkuperästä ja kotimaisesta ruoantuotannosta on heikentynyt kuluvien vuosien aikana. Myöskin tieto ruoan vaikutuksista ympäristöön, terveyteen ja hyvinvointiin ei ymmärretä riittävästi.

MTK:n Kokkaa kotimaista ruokakasvatusmalli on pyritty rakentamaan mahdollisimman helpoksi toteuttaa kotitalousopettajille. Vain kokkaamisen ja herkuttelun vastuu jää opettajalle ja koululaisille.

Tämä on Kokkaa kotimaista -opetusmateriaali yläkoulujen kotitalousopetukseen
Kahden oppitunnin kokonaisuus sisältää

  •  30 min teoriaa ruuantuotannosta (Mistä ruoka tulee? -osiossa)
  • Kahoot-tietovisan kotimaisesta ruuantuotannosta ja ruokajärjestelmästä (Testaa tietosi -osiossa)
  • 3 reseptiä kotimaisesta ruuasta sekä
  • opettajan lisämateriaalin opetuksen tueksi.

Teoriaosuuden pohjana on Ruokaa! Kestävä maatalous ja ruoantuotanto -kirja, joka on sähköisenä tiedostona materiaalien osana. Opetusmateriaalin ovat tuottaneet Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Maaseudun Sivistysliitto.

Lisää tietoa Kokkaa kotimaista kampanjasta voit kurkata TÄÄLTÄ.

 

Kurkistuksia maakuntaan:

Heidin kirjoitus Kokkaa kotimaista ruokatoimituksesta:

Superkiva aamunaloitus, veimme Tiina Seppälän kanssa Lopen yläkoululaisille Kokkaa kotimaista- raaka-aineita.

Kokkaa kotimaisessa kasiluokkalaiset kokkailevat kotimaisista raaka-aineista pää- ja jälkiruuan. Pääruoaksi ryhmät voivat valita liha- tai kasvisvaihtoehdon. Ohessa seuraa tuhti sähköinen tietopaketti kotimaisesta ruuasta ja tuotannosta, jota käydään open johdolla läpi herkuttelun lomassa. MTK tarjoaa raaka-aineet ja oppimateriaalin paikallisyhdistysten kautta kouluille maksutta.

Tiinan takakontissa koululle kulkeutuivat raaka-aineet possuwokkiin, kotimaisia ateriajyviä sekä ainekset jännittävään jälkkäriin, jossa yhdistyvät kauramuru, marjamousse ja karamellisoidut porkkanat.

Paikallista väriäkin saatiin ruokiin mukaan, Lopella ja Hämeessä on paljon herkullista alkutuotantoa. Loppilaiset porkkanat Jorma Kilpiäisen tilalta ja valkosipulit Solstrandin tilalta Pilpalasta. Jälkkärin kaurahiutaleet Krannin tila  kauramylly ja mahtava, kokonainen possun file naapuripitäjä Karkkilasta, Kiven Säästöpossu. Raaka-aineet herättivät nuorissa uteliasta kiinnistusta, Auli-open johdolla tutustuttiin mm. kokolihan käsuttelyyn.

Maistuvia hetkiä, ja kiitos Auli Pulli ja nuoret, että saimme tulla moikkaamaan!

Akaan Seutu huomioi puolestaan paikallisen koulun osallistumisen:

MTK Akaa-Sääksmäki ry & MTK-Kylmäkoski toimittivat ruokakassit Toijalan yhtenäiskoululle. Possu oli ollut mureaa ja tuoreet ruusukaalit uusi makuelämys. Lue jutusta lisää (vain tilaajille)!

Isompien kaupunkien toimituksiin osallistui myös liiton väki.