Kotitarvepuutarha -vuoden 2022 trendi?

Viimeisten parin vuoden aikana hyggeilystä eli kotoilusta on tullut vallitseva trendi Suomessa. Korona on pakottanut ihmiset koteihin ja mökeille viettämään aikaa oman perheen kanssa. On laitettu kotipuutarhaa kuntoon, rakennettu terassia mökille ja nautittu ihan vain kotona puuhailusta. Tänä keväänä IG tilit ovat kuitenkin täyttyneet uuden nousevan trendin tiimoilta kasvatusruukkujen kuvista sekä kotitarvepuutarhan perustamisvinkeistä.

Mikä on ajanut ihmiset työntämään sormet multaan ja ottamaan vastuun oman talouden ruokahuollosta, ihan sieltä siemenestä alkaen?

Kun ihmisen perusturvallisuuden tunnetta horjutetaan alkaa se toimia ja varautua mahdollisesti muuttuvaan tilanteeseen. Yksi tärkeimmistä elämän peruselementeistä on ravinto eli ruoka. Sen lisäksi, että pelko ruoan loppumisesta on noussut pintaan, on ruon hinta myös noussut ja mahdollisesti tulee nousemassa vielä tämän vuoden aikana. Tällä hetkellä ruoan osuus kotitalouksien menoista on 12%. Kauppalaskun hinnan korotukseksi povataan kokonaisuudessaan 11% nousua. Näiden asioiden seurauksena monessa perheessä omavaraisuusastetta on lähdetty nostamaan omin toimin.

Yhden sukupolven aikana kotitarvepuutarhat ovat pääosin kadonneet ja oman perunamaan perustaminen tuntuu vieraalta. Muistan vielä elävästi omasta lapsuudestani 90-luvulta, kuinka meidän lasten tehtävänä oli kasvimaan kitkeminen rikkaruohoista sekä uusien perunoiden kuokkiminen pellosta suoraan kattilaan. Syksyllä koko perhe suuntasi traktorilla perunannostokone perässä pellolle nostamaan talviperunat kellariin tulevan talven muonavarastoa varten. Talkoo kulttuuri on lähes hävinnyt samassa ajassa kuin perunamaat omakotitalojen pihoilta. Vielä 90-luvun lopulla meidänkin tilallamme nosteltiin pieniä heinäpaaleja traktorin peräkärrylle huojuvaksi kasaksi ystävien ja sukulaisten avustuksella. Olisiko mahdollista, että pelko ruokapulasta herättäisi talkoohengen uudelleen eloon ja saattaisi naapurit tekemään yhteistyötä mm yhteisen kasvimaan tiimoilta.

Onko Suomen ruokapula todellinen uhka?

Suomessa ruoan tuotanto-omavaraisuusaste on korkea. Kotimainen tuotanto kattaa meillä noin 80 % elintarvikkeiden kulutuksesta. Ruokapula ei siis iske Suomeen niin kauan kuin maatalous on kannattavaa ja ruoantuotannossa tarvittavat tuotantopanokset ovat viljelijöiden saatavilla. Juuri tähän viimeksi mainittuun asiaan on kuitenkin tullut merkittävä muutos Ukrainassa käytävän sodan seurauksena. Vaikka tuotammekin kotimaassamme valtaosan elintarvikkeiden valmistukseen käytettävästä raaka-aineesta tulevat niiden tuotantoon tarvittavat panokset suurelta osin maamme ulkopuolelta. Mm polttoaine, jota tarvitsemme niin traktorien liikutteluun pelloilla kuin viljan kuivaamiseen tulee muualta. Valkuaisomavaraisuutemme ei ihan vielä riitä kattamaan koko tarvetta sillä valkuaista tarvitaan niin ihmisten kuin eläintenkin ravinnoksi. Näiden asioiden ratkaiseminen ei valitettavasti käy käden käänteessä ja tulee vaikuttamaan omavaraisuuteemme jossain määrin jo kuluvana vuonna.

Paljon ruuan hinta on oikein noussut?

Ruuan hinta lähti nousuun jo viime vuoden puolella, koska Korona. Hinnan nousua kiihdyttää entisestään Ukrainan sota ja sen seurauksena muodostuneet pakotteet. Tällä hetkellä eletään nousukautta. Viime vuoteen verrattuna hinnat ovat nyt noin 5 % korkeammat. Hintojen nousu ei koske kuitenkaan vielä kaikkia hintaryhmiä, esimerkiksi lihanhintaan, jonka on ennustettu nousevan jopa 14% ei ole korotusta vielä tapahtunut.

Tarvitseeko siis sännätä lähimpään puutarhaliikkeeseen ostamaan siemenperunoita vai ei?

Kuten edellä mainitsin, jos maatalous saadaan pidettyä hengissä ruoka ei meiltä Suomalaisilta lopu. Ammattitaitoiset maanviljelijät tuottavat jatkossakin mielellään ruuan jokaisen meidän suomalaisen pöytään, kunhan hinnan korotukset päätyisivät myös sinne missä tuotantokustannukset ovat nousseet merkittävästi eli alkutuotantoon. Kannustan toki jokaista meitä kokeilemaan miltä tuntuu kasvattaa oma ruokansa ja tekemään yhteystyötä naapureiden tai muiden tuttavien kanssa esim yhteisen kasvimaan tiimoilta.

Lähteet:

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/hintakriisi-lapaisee-koko-elintarvikeketjun-pelkona-on-ruokapula-pahimmassa-tapauksessa-me-ostamme-viljan-joka-muuten-menisi-afrikkalaisille/d9119f72-6d43-4070-962f-24fe439fcc3b

https://www.luke.fi/fi/tilastot

https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/ruoan-hinnan-nousulla-voi-olla-yllattaen-myos-yksi-positiivinen-vaikutus-asiantuntija-uutisaamussa-naen-kultareunuksen/8392790#gs.yp2sza

https://yle.fi/uutiset/3-12413415