Lähiruokaa suoraan tuottajilta, miltä kuulostaa? 

Minua on viehättänyt jo pitkään lähiruoan hyödyntäminen ja puhtaat, suomalaiset raaka-aineet.  Muutama vuosi sitten ystäväni tutustutti minut Reko -ryhmään, ja tunsin löytäneeni oikean paikan.   

Joka toinen torstai Hämeenlinnan torille saapuu myyjiä Kanta-Hämeen alueelta ja sen lähiympäristöstä. Kyse on Reko –mallista (Rejäl konsumption – Reilua kuluttamista).  Ennen torstain tori-iltaa on kutkuttavan jännittävää seurata tuottajien ilmoittelua facebook -ryhmässä ja tilata tuotteita. Tarjonta kun vaihtelee satokauden mukaan.  

Ajatus siitä, että saan tuotteita suoraan tuottajalta ilman välikäsiä, houkuttaa. Tuote on tuore, eikä ole seissyt varastossa tai kulkenut useammalla kulkuneuvolla tuottajalta tukun kautta kauppaan. Tuotto menee kuluttajalta suoraan tuottajalle ilman välikäsiä. Saan katsoa silmiin tuottajaa ja kertoa kiitokset edellisen kerran tuotteista, kysyä lisätietoja tai esittää reklamaation (tosin sitä ei ole tarvinnut kertaakaan tehdä). 

Lokakuisena tori-iltana ostimme muutamaa erilaista salaattia, lehtikaalia, porkkanoita, perunoita, punajuuria tomaatteja, yrttejä, hunajaa, ruisleipää ja kauraleipää.

Tunnelma torilla on ystävällinen ja useilla tuottajilla on mukanaan muutama extratuote sen varalta, että jotain olisi unohtunut tilata. Tähän ei kuitenkaan kannata tuudittautua, sillä monet tuotteista ovat kysyttyjä ja hupenevat hetkessä. Monia tuttuja näkyy torilla ja ystävälliset tervehdykset kertovat, että jaamme samoja arvoja.  

Ekologisuus näkyy Rekossa monella tavalla: kananmunanmyyjälle saa palauttaa puhtaat kennot, hunajanmyyjä antaa pienen hyvityksen pestystä, palautetusta astiasta ja osa myyjistä tuo tuotteet myyntiin samalla autokyydillä. Tuotteita ei myöskään ole pakattu ylimääräisiin muoveihin tai muihin pakkauksiin. 

Tänä kesänä lähituottajat saivat haastajan! Poikkeuskevät laittoi kesän suunnitelmat uusiksi ja päätimme, että nyt on oikea aika uusia ja laajentaa oman pihan hyötykasveja. Suurin ilon aihe oli pieni, soma perunamaa. “Tämähän on tosi helppoa!” tuumasi kuusivuotias kuopus kuokkiessamme perunoita päivällispöytään. Olihan siinä takana useampi tunti töitä joutomaasta perunamaaksi –projektin äärellä. Mutta kyllä lapsen sanat totta olivat. Tämän kesän onnistunut projekti saa jatkoa ensi kesänä. Saan katsoa peilistä tuottajaa silmiin ja antaa palautteen: Maistui koko perheelle, jatka samaan malliin! 

Kirjoittaja:
Reetta Heinonen on hämeenlinnalainen perheenäiti ja luokanopettaja.

Olemme keränneet Kanta- ja Päijät-Hämeen Rekot tänne.  Lisätietoja tarjonnasta, jakopäivistä, sijainnista ja ohjeista löydät jokaisen piirin omilta Facebook -sivuilta. Valitse omasi ja lähde tutustumaan tarjontaan!

Reetta ja Aki Heinonen oman perunamaan perustamistalkoissa.