Vaikka maatilojen määrä vähenee, ei pidä unohtaa mistä ruoka tulee

Koululaisten maatilavierailupäivät ovat kuluttajatyötä ilon ja kivan tekemisen kautta

Ruuantuotannon tärkeää kuluttajatyötä, koululaisten maatilavierailuja on päästy koronan jälkeen taas järjestämään.

Kottikärryviestissä oli menoa ja meininkiä Rasmus Kerttulalla ja Matilda Markkolalla. Sen jälkeen arvailtiin, mitä virkaa takana näkyvillä rakennuksilla on. Kuvan ulkopuolelle jäänyt kuivuri kiinnosti oppilaita erityisesti. Kuva: Kari Salonen
 

Kärkölän koulun 3-luokkalaiset ja osa 2-luokkalaisista pääsi keskiviikkona tutustumaan viljatilaan. Tälle ryhmälle erilaiset maatilat ovat jo jonkin verran tuttuja, sillä luokka oli viime vuonna päässyt vierailemaan maitotilalla. Monet lapsista myös kertoivat vanhemmilla tai isovanhemmilla olevan maatila.

Opettaja Petra Jokiniemi kertoo, että kyselyitä, onko tilalla eläimiä, oli tullut ennen vierailua.

Karvakorvien puuttuminen tilalta ei lapsia kuitenkaan haitannut, sen verran mielenkiintoista tekemistä ja näkemistä tilalla oli.

Tilan isännän Tuomas Nummelan mielestä on tärkeää, että lapset pääsevät vierailemaan erilaisille tiloille.

Heti tilalle saavuttuaan joku lapsista ihmetteli sitä, miten paljon rakennuksia tilan pihapiiristä löytyy ja mihin niitä kaikkia käytetään. Kysyjä saikin heti tehtäväkseen laskea rakennusten määrä.

Maatilapäivää organisoimassa ollut MTK Hämeen kenttäpäällikkö Elina Nummela veti lapsille kottikärryrataa. Idea päivän järjestämiseen oli itse asiassa lähtenyt Elinalta.

”Olemme Petran kanssa tuttuja ja hänen kanssaan keksimme järjestää päivän”, Elina kertoo.

Kottikärryradan lisäksi oppilaat pääsivät Elina Nummelan johdolla ihmettelemään muun muassa kuivuria. Kuivurin lapset tunnistivat hyvin, mutta sitä, miksi vilja pitää kuivata, ryhmä joutui hieman pohtimaan. Elinan avustuksella lopulta selvisi, että vilja homehtuisi, jos sitä ei kuivattaisi.

Seuraavalla rastilla lapset pääsivät tunnistamaan viljalajeja. Tätä rastia ainakin Matias Wahlberg oli odottanut eniten.

 

”Koulussa on käyty läpi eri kasveja ja ne ovat jääneet minulla hyvin muistiin”, Wahlberg paljastaa. Eikä hän palturia puhunut, sillä varsinkin herneen, kauran ja rapsin tunnistaminen kävivät helposti.

Rastia operoinut Tuomas Nummela summasi lopuksi, että kaikilla ryhmillä on hieman hankaluuksia heinän, kuminan, vehnän ja ohran siementen tunnistamisessa. Tuomaksen pienellä avustuksella kuitenkin jokainen ryhmä sai oikean nimen ja lopputuotteen oikean siemenen kohdalle.

Eri viljojen tunnistaminen sujui Eemeli Lindroosilta, Matilda Markkolalta, Silja Järviseltä sekä Matias Wahlbergilta ihailtavasti. Tuomas Nummela (vas.) auttoi vähän. Kuva: Kari Salonen
Silja Järvisen mielestä kasvimaarastilla oppi eniten uusia asioita. Esimerkiksi sen, että perunan istutuksessa apuna voi käyttää jalan mittaa, jotta perunoita ei istuta liian tiheään.

Kasvimaalla oppilaat pääsivät perunan istutuksen lisäksi kylvämään porkkanaa ja kokeilemaan käsikäyttöistä kyntöauraa Tuija Nummelan johdolla.

Matilda Markkola (vas.), Silja Järvinen ja Matias Wahlberg pääsivät muiden joukossa kylvämään porkkanaa. Siemenet ovat pieniä, nauhassa ne on helpompi kylvää. Kuva: Kari Salonen

 

Odotetusti koneet kiinnostivat. Koneista lapsille oli kertomassa Jarmo Nummela. Häneltä kysyttiinkin, että kylvääkö hän tilalla.

”Olen aikaisemmin kylvänyt, mutta nykyään Tuomas kylvää”, Jarmo Nummela myönsi lapsille.

Tilalla oli esillä koneiden lisäksi myös metsästyskoppi, joka herätti paljon ihmettelyä. Jarmo kertoi, että se liittyy hänen harrastukseensa, metsästykseen.

”Hieman yllättäen metsästys aiheutti mielenkiintoa. Monet kyselivät esimerkiksi aseista”, Jarmo kertoo ilahtuneena.

”Yhteiskunta voi olla tosi vieraantunut metsästyksestä ja siihen saatetaan liittää ikäviä ennakkoasenteita, siksi oli positiivista, että metsästysharrastukseni herätti kysymyksiä”.

Nummelan perheen yhteinen ponnistus maatilapäivän eteen tuotti tulosta. Ainakin lapsilla oli hauska ja erilainen päivä.

”Onhan tämä ihan mahtavaa. Oppilaat saavat vaihtelua ja huomaa, että he jaksavat kuunnella ja keskittyä hyvin”, Petra Jokiniemi kehuu.

Hän toivoo, että tilavierailun myötä oppilaat tietäisivät paremmin mistä ruoka tulee.

Se olikin Tuomas Nummelan mukaan yksi päivän tavoitteista.

”Vaikka maatilojen määrä vähenee, ei pidä unohtaa mistä ruoka tulee. Jokainen meistä kuitenkin syö joka päivä, se on iso osa elämää”, Tuomas korostaa.

Tuomas Nummela toivoo, että päivästä keskusteltaisiin myös kotona. Hyvät edellytykset siihen on, sillä kotiin viemisiksi oppilaat saivat Hartwallin ja Fazerin sponsoroimat tuotekassit.

Eräs asia jäi tosin päivän jälkeen ainakin toimittajan mieltä kaihertamaan. Paljonkohan niitä rakennuksia siellä tilan pihapiirissä lopulta oli?

Eetu Kemppainen vanhan Valmetin ratissa
Eetu Kemppainen kävi tutustumassa vanhaan kunnon 70-luvun Valmet 702:een.

 

Alkuperäinen juttu;

Piia Pesola 14.5.2021 Maaseudun Tulevaisuus

Kuvat: Kari Salonen

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.1398083

 

Tiesitkö, että voit tilata omalle peruskouluryhmällesi maksuttoman vierailun lähialueen maatilalle (bussikuljetus sisältyy ohjelmaan)?
Ota yhteyttä lähimpään MTK yhdistykseesi ja sovi yksityiskohdat vierailullesi. Kanta- ja Päijät-Hämeen alueella voit laittaa viestiä vaikkapa elina.nummela@mtk.fi