Mustialan luomukokeilut esillä Pellonpiennarpäivässä

Luomussa vara parempi -hankkeen pellonpiennarpäivää vietettiin aurinkoisessa säässä Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilalla 8.8.2019. Päivässä esiteltiin luomuviljelyn koe- ja kokeilutoimintaa. Päivä alkoi luomulounaalla ja yhteinen avaus tapahtui Mustialan piha-alueella, jossa oli myös mahdollisuus ostaa luomutuotteita. Esittelypisteet sijaitsivat eri puolilla peltolohkoja, mutta kulkemista helpotti vierailijoita kuljettava pikkubussi.

Esittelijöinä toimivat tutkimuksen, neuvonnan, koulutuksen sekä yritysten edustajat. Asiantuntijat kertoivat kokeilujen tarkoituksesta, kesän aikana tehdyistä havainnoista sekä ajankohtaisista tuotantoon liittyvistä asioista.

Kahdeksalla eri pisteellä oli nähtävissä mm. nurmiviljelyn erikoisuuksia,  laiduntamisen kaistakokeiluja, rehumaissia, viljojen laji- ja lajikekokeita, maatiaiskasveja, luomulannoitus- ja rikkakasvikokeita sekä pölytyskaista. Alueelta oli myös pieni luomulannoitettu perunamaa sekä digitaalisia menetelmiä, joiden avulla kasvukauden etenemistä oli seurattu niin ilmasta kuin maasta käsin.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen…

Kuva: Esittelypisteillä on kokeiden kuvaukset ja niihin voi tutustua myös omatoimisesti. Koekenttiin voi tutustua myös netissä osoitteessa http://bit.ly/koekentat

Esittelypisteet:

  1. Digitaalisuus: Mustialan opetus- ja tutkimusmaatilan tekniset tiedot digitaalisesti
  2. Laidunnus ja nurmet: Monipuoliset laidun- ja nurmiseokset
  3. Maissi ja lannoitus: Viljelykokemukset rehumaissin luomuviljelystä, lietelannan täydentäminen kierrätysravinteilla.
  4. Viljan koeruudut:
    Viljalajikkeiden soveltuvuus luomuviljelyyn, Luke
    Luonnonmukaisen viljantuotannon keskeiset tuotantopanokset, Hankkija
    Maatiaisviljojen soveltavuus luomuviljelyyn, HAMK
  5. Peruna: Perunalajikkeiden soveltuvuus luomuviljelyyn ja kierrätysravinteiden käyttö
  6. Rikkakasvit: Rikkakasvien torjunta luomun vilja-nurmikierrossa.
  7. Syyskasvit: Ruis- ja ruisvehnä -lajikkeiden soveltuvuus luomuviljelyyn, syysvehnän talousviljely
  8. Pölytyskaista: Pölytyskasvikaista pölytyksen varmistamiseksi

Pääosa kokeiluista on pitkäkestoisia. Esimerkiksi vuonna 2018 alkaneessa rikkakasvikokeessa selvitetetään  rikkaäestyksen vaikutusta rikkakasvien esiintymiseen viljanviljelyssä. Kokeiluissa oli myös eri lajien ja lajikkeiden seoksia ohralla ja kauralla sekä nurmilla.

 

Kuva: Esittelypisteillä riitti vierailijoita koko iltapäivän ajan.
Kuva: Rehumaissikokeilussa käytettiin erilaisia biohajoavia muoveja kylvön yhteydessä. Kalvo takasi hyvän kasvuston.

Tilaisuus tarjosi hyvän paikan verkostoitua alan toimijoiden kanssa. Info -pisteessä kerättiin ideoita vuoden 2020 kokeiluihin.

Vuoden kokeilut olivat varsin onnistuneita. Esimerkiksi viljakokeiden kasvustoissa oli  merkittäviä eroja havaittavissa. On selvää, että pelkkä kasvuston tutkiminen ei yksin riitä. Juurimassalla ja maan kasvukunnolla on suuri merkitys etenkin ääriolosuhteissa, joita ilmastonmuutos aiheuttaa. Maatiaiskasvustot erottuivat edukseen tässä vaiheessa.

Johtopäätöksiä tästä vuodesta voidaan kuitenkin tehdä vasta kun sadot on korjattu sekä määrä ja laatu on tutkittu. Kasvukauden 2019 tulokset ovat esillä seminaarissa 10.10.2019.

Luomussa vara parempi hankkeen sivut: http://bit.ly/luomuhame

 

 

Kuva: Infopiste toivotti tulijat tervetulleeksi. Kahviosta oli ostettavissa myös luomukahvia ja -pullaa.