Ruokamatkalla Hämeessä vai Hungry for Häme?

Ruokamatkailu on globaalisti yksi matkailun eniten kasvavista trendeistä ja sen kehittämistyöhön panostetaan nyt niin maailmanlaajuisesti kuin meillä Suomessa.

Kehittäminen kannattaa, sillä jokainen matkailija syö useita kertoja päivässä, vaikka matkan perimmäinen tarkoitus olisi muu kuin ruoka. Myös paikallinen ruoantuotanto, lähiruoka ja perinteet kiinnostaa. Booking.comin tekemän tutkimuksen mukaan kolme neljäsosaa matkailijoista haluaa matkustaa kohteeseen, joka on tunnettu nimenomaan ruoasta tai juomastaan (lähde).

Myös Suomen matkailumarkkinointia maailmalla tekevä Visit Finland on nostanut ruokamatkailun yhdeksi kärkiteemoistaan. Ja syystä, tarjoaahan suomalainen ruoka parhaimmillaan juuri niitä elämyksiä, mitä matkailija tänä päivänä meiltä hakee; puhtautta, aitoutta ja paikallisuutta. Ja tätä kautta ehkä ripauksen sitä kuuluisaa suomalaista onnellisuutta!

Miksi ruokamatkailuun kannattaa panostaa nyt myös meillä Hämeessä?

Ruokamatkailuun kannattaa panostaa myös meillä Hämeessä. Se on kasvava toimiala ja merkittävä aluetaloudellinen piristäjä. Se työllistää, luo uusia toimintaedellytyksiä, sekä vahvistaa alueen imagoa ja kilpailukykyä. Hämeellä on myös kaikki tarvittavat edellytykset profiloitua kiinnostavaksi ja vahvaksi ruokamatkailualueeksi. Sillä on perinteitä, ruokakulttuuria, tapahtumia, alueellisia erikoisuuksia ja paikallisia herkkuja vesiltä, pelloilta ja metsistä. Upeasti tarjoiltuna, mitä monipuolisimmissa kohteissa! Ja mikä parasta, vain reilu tunti kansainvälisiltä lentokentiltä.

Jotta toivottu kehityssuunta toteutuisi, on hämäläistä ruokamatkailutarjontaa tuotava kuitenkin entistä rohkeammin ja monipuolisemmin esiin, varmistettava palveluiden ja tuotteiden helppo löydettävyys sekä ostettavuus ja kertoa yhteistä viestiä ”tarinaa”. Mistä haluamme, että meidät tunnetaan, mitä arvoa haluamme asiakkaillemme tuottaa tai minkälaista tunnetta välittää. Myös tarinallisuus, itse kokeminen ja osallistuminen ovat tärkeitä elementtejä, kun luodaan vahvaa, hämäläistä ruokamatkailuelämystä, kokemusta, joka muistetaan ja jonka takia halutaan tulla uudestaan. Ja tässä kaikessa tulee huomioida kasvun kannalta niin tärkeät kansainväliset asiakkaat – in english, please!

Tapahtumat osana #Hämeruoan tunnettuuden rakentamista  

Yksi ruokamatkailun tämän hetkisistä trendeistä on erilaisten ruoan ympärille nivoutuvien tapahtumien ja festivaalien määrällinen lisääntyminen ja kasvu (lähde). Ruoka näyttelee yhä useammin tapahtumissa merkittävää roolia ja kokonaisia tapahtumia järjestetään ruoan ympärille. Ruoka ja ruoantuotanto kiinnostaa!

Myös täällä Hämeessä on järjestetty jo neljänä kesänä peräkkäin Avoimet maatilat Hämeessä -tapahtumaa. Vuosi vuodelta kävijämäärät ovat kasvaneet, tänä kesänä tiloilla vieraili neljän tunnin aikana jo jopa 5000 tapahtumakävijää. Tiloilla vieraat pääsivät tutustumaan hämäläiseen ruoantuotantoon, rapsuttelemaan eläimiä, tekemään pienimuotoisesti ostoksia sekä ylipäätänsä nauttimaan päivästä maaseudulla. Tämä on varmasti yksi parhaimmista keinoista lisätä hämäläisen ruoan tunnettuutta, arvostusta ja kiinnostusta. Kiitos siitä kuuluu työn tekijöille, aktiviisille ruoantuottajille ja muille toimijoille.

Tulevaisuudessa tapahtumaa halutaan kehittää edelleen. Tavoitteena on, että Avoimet maatilat Hämeessä kehittyy tapahtumaksi, johon tullaan läheltä ja kaukaa. Myös ruokailemaan ja majoittumaan. Kehittämistyölle ideoita haettiin syyskuun loppupuolella Ahvenmaalla järjestetyiltä sadonkorjuujuhlilta, joka on yksi vuoden kohokohdista ja matkailullisista vetonauloista Ahvenanmaalla. Tapahtumassa maanviljely, ruoantuotanto ja paikallinen ruoka- ja käsityökulttuuri tuodaan hienolla tavalla esiin yhteistyössä eri toimijoiden kesken. Viikonlopun aikana maaseutu ja Maarianhaminan katukuva täyttyvät majoittuvista, ruokailevista ja ostoksia tekevistä matkailijoista. Siinä on myös meille tavoitetta!

Mitä opimme, mistä innostuimme…katso lisää täältä!

Haluatko mukaan kehittämään hämäläistä ruokamatkailua ja Avoimet maatilat Hämeessä -tapahtumaa yhteistyössä meidän kanssamme?

Haemme joukkoomme aktiivisia, innovatiivisia ja kehittämismyönteisiä henkilöitä, joiden sydän sykkii hämäläiselle ruoalle! Tule mukaan kehittämään hämäläistä ruokamatkailua, sen tarjontaa, tuotteita, palveluita tai tapahtumia yhteistyössä meidän kanssamme. Lupaamme, että hommia tehdään tosissaan, muttei otsa rypyssä!

Ilmoittaudu mukaan än-yy-tee-nyt tai kysy lisää:
karita.toivanen@mtk.fi p. 040 723 8801
Kestävää ruokaa ja kasvua Hämeessä.

Hämäläistä ruokaa, kiitos! Ruokaa, jolla on juuret.
#Hämeruoka #Luomuhäme