Ruokaviesti 2019 – hankekuulumiset

Ruokaviesti -hankkeen vuosi 2019 alkaa olla paketissa ja minkälainen vuosi se on ollutkaan!

Vuosi käynnistyi reippaasti viljelijätuki-infoilla, joita pidettiin kaiken kaikkiaan 12 kpl eri puolilla Hämettä. Näistä yksi oli luomuinfo. Osallistujia tilaisuuksissa oli yhteensä noin 650 henkilöä. Tänä vuonna kokeiltiin ensimmäistä kertaa myös tilaisuuden tallentamista. Tällä haluttiin varmistaa se, että kaikilla olisi tasapuolinen mahdollisuus kuulla tilaisuuden sisältö, sekä palata tähän tarvittaessa myös jälkikäteen. Tätä mahdollisuutta on hyödyntänyt jo hienot 197 henkilöä. Tilaisuuden tallenne löytyy täältä.

Tammikuussa MTK Häme ja Kasvua Hämeessä teemaohjelma järjestivät yhteistyössä Erätauko -dialogin ruuan ilmastovaikutuksista. Tavoitteena oli lisätä yhteistä ymmärrystä julkisuudessa usein yksipuoliselta näyttävään ruuantuottamisen ja -kuluttamisen ilmastokeskusteluun. Hurraa hämäläiset! Meillä ruoka- ja ilmastokeskustelu on rakentavaa, ja ajatustenvaihtoa käytiin hyvässä hengessä, toisten näkemystä kunnioittaen. Lue lisää tapahtuman sisällöstä ja annista täältä.

Kevään isoja ponnistuksia (mutta sitäkin palkitsevimpia) olivat kasvuahameessa.fi -verkkosivu ja logo -uudistus. Kiitos loistavilla yhteistyökumppaneille; Aatosmedia (tekninen toteutus) ja Pisama Art (visuaalinen ilme), tiukka aikataulu piti ja sivut olivat ennätysnopeasti valmiina! Voidaan kai myös todeta, että uudistus kannatti. Heinäkuussa sivustot keräsivät ennätysmäärän kävijöitä ja sivustolla vietetty aika oli ko. aikana keskimäärin huimat 02:17 min/kävijä. Tästä on hyvä jatkaa!

Tänä vuonna kiinnitettiin erityistä huomiota myös Kasvua Hämeessä sosiaalisen median kanavien tarkennettuun sisältösuunnitteluun, käyttäjien aktivointiin sekä uusien seuraajien päämäärätietoiseen hankintaan. Tavoitteellinen työ kannattaa. Kanavien seuraaja- ja julkaisumäärät ovat hienosti kasvaneet, sisältöihin tutustutaan ja niihin sitoudutaan. Onnistuneena kampanjana voidaan nostaa esiin muun muassa Ruokaa, jolla on tarina -kampanja, jossa hämäläiset ”ruokakasvot” tuottavat itse oman tarinansa sisältöä Instagramiin #ruokaajollaontarina #hämeruoka.

 

Ruokaviesti -hanke lukuina 2019

Heinäkuussa vietettiin jo neljäntenä vuotena peräkkäin Avoimet maatilat Hämeessä -tapahtumaa. Tapahtuma keräsi ennätysmäärän kävijöitä, kun noin 5000 tapahtumavierasta kävi vierailemassa neljän tunnin aikana hämäläisillä maatiloilla. Ensi vuonna tapahtuma järjestetään 11.7.2020 ja kunnianhimoisena tavoitteena on, että siitä kehittyy ajan saatossa Hämeen oma ”lähiruokafestivaali”. Tapahtuma, johon tullaan läheltä ja kaukaa, myös ruokailemaan, ostoksille ja majoittumaan.  Mukaan haetaan maatilojen lisäksi myös paikallisia elintarvikeyrityksiä, pienpanimoita ja matkailuyrityksiä, joiden toiminnassa näkyy vahvasti rakkaus hämäläiseen ruokaan. Tapahtuman suunnittelu käynnistettiin yhteistyössä tuottajien ja yrittäjien kesken ruokamatkailun marraskuisissa teemailtapäivissä sekä Kanta- että Päijät-Hämeen puolella.

Vuoteen mahtui myös lukuisa määrä muita tapahtumia, seminaareja ja tilaisuuksia, joihin hanke osallistui joko välillisesti tai itse järjestämisvastuussa. Mieleenpainuvimpia olivat ehkäpä Hattulan seiskaluokkalaisille järjestetty lähiruokaretki sekä Ruoka-ala kasvuun seminaari, jossa kuultiin ruoka-alan kuulumisia valtakunnallisesti sekä kirkastettiin Hämeen ruokabrändin ydintä; tunnetta, arvoja, maisemaa ja persoonaa. Myös opintomatka Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlille oli erittäin onnistunut, ja matkaan jäi lukuisa määrä ajatuksia Avoimet maatilat -tapahtuman kehittämiseen liittyen.

Nyt on hyvä hetki suunnata katse eteenpäin. Ensi vuosi alkaa varmasti yhtä vauhdikkaasti, kuin edellinen päättyy. Emmekä oikein edes malta odottaa, mitä kaikkea mielenkiintoista se tuokaan tullessaan! Se on ainakin varmaan, että työ hämäläisen ruokasektorin tunnettuuden kasvattamiseksi jatkuu. Unelmanamme on, että Hämeen imago ruoka-alueena on vahva, kiinnostava ja tunnistettava. Haluamme, että ruoka-ala kasvaa ja voi hyvin. Tätä työtä lähdemme tekemään nostamalla entistä vahvemmin tarinat peliin, kestävyyden kehiin sekä aidot elämykset esiin.

Mutta ennen sitä, nautitaan kaikki hetki läheistemme seurasta ja hyvästä ruuasta.

Lämmintä joulun aikaa kaikille!

Yhteistyöterveisin,

Karita ja Päivi

Lisätietoja:

Karita Toivanen, tiedottaja karita.toivanen@mtk.fi p. 040 723 8801
Päivi Rönni, ohjelmapäällikkö paivi.ronni@mtk.fi p. 040 563 4074

 

Kasvua Hämeessä teemaohjelma toteuttaa Ruokaviesti -hanketta. Hankkeen tavoitteena on edistää Kanta- ja Päijät-Hämeen maakuntien ruokasektorin tunnettuutta, kehitystä ja yhteistä tekemistä monipuolisen tiedotuksen ja erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien kautta. Hanke on saanut rahoitusta maaseuturahastosta Hämeen ELY-keskukselta.