Kehityksen kulmakivinä kestävyys ja arvot
Aliniityn tila

Kärkölän Järvelässä sijaitseva Aliniityn tila on Tomi Kivistön vuonna 1997 ostama sukutila, jota hän nykyään pyörittää yhdessä puolisonsa Jaana Tolosen kanssa. Aluksi Tomin ajatus oli pitää sen hetkistä viljatilaa vain hetki ja myydä se sitten pois. He kuitenkin jatkoivat viljanviljelyä vuoteen 2013, jolloin ajatus kotieläimien pidosta oli kypsynyt valmiiksi. Tilalle ostettiin ensimmäiset Ylämaannaudat vuonna 2013, joiden myötä tila aloitti niiden kasvattamisen. Naudat toivat mukanaan tilalle kokonaisvaltaisuuden ja mielekkyyden tekemiseen.

Matkan aikana tilalla on kokeiltu myös lammastaloutta, mutta siitä luovuttiin, kun huomattiin etteivät ne ole se oma juttu. Vuonna 2015 Aliniittyyn ostettiin ensimmäiset Mangalitzat eli villasiat ja vuonna 2017 tilalle kotiutui Suomen ensimmäiset Texas Longhorn naudat pitkän tuontiprosessin ja karanteenin jälkeen Saksasta.

Tänä päivänä pihaan mennessä saapuu vastaan ennen tilallisia heiden nelijalkainen tiiminsä. Etunenässä häärää nuori laumanvartijakoira Hombre, suurella innolla perässä pyrähtää bordercollie Jämy, joka työskentelee tilalla paimennustehtävissä ja viimeisenä tervehtimään saapuu tilan rottakoiran virasta jo eläköitynyt jackrusselinterrieri Karhiainen. Huomaamatta ei pihaan siis pääse. Pihan tuntumassa laiduntaa parikymmentä ylämaankarjaemoa sekä hiehoa. Tilalla kasvatettavat ylämaankarjasonnit laiduntavat muutaman kilometrin päässä tilakeskuksesta omana laumanaan. Ylämaankarja hiehojen seassa asustavat kolme Texas longhorn hiehoa. Määrällisen alivoimansa ne korvaavat suuremmalla luonteellaan ja sarvillaan. Tilan ylämaankarja siitossonnin suojassa ja opissa kasvavat puolestaan Texas longhorn sonnit.

Metsään katsoessaan huomaa senkin olevan aidattu, mutta vasta isäntäväen hihkaistessa alkaa puiden ja pensaiden välissä näkyä liikettä ja kuulumaan iloista röhkinää. Metsästä tulee vastaan tilan mangalitza lauma, joka oli muovaamassa metsää haluamaansa malliin. Tilalla asustaa nelisenkymmentä villasikaa, jotka viettävät ympärivuoden nautojen kanssa aikaansa pihalla. Villasiat viihtyvät talvellakin mieluusti raittiissa ulkoilmassa, kun kuivitetussa pehmeässä olkipihatossaan. Metsässä oleva lauma on vuoden 2017 ja 2016 porsaita tilan kolmesta omasta emakosta, jotka porsivat kerran vuodessa.

 

Miksi Aliniityn tilalla on päädytty näihin tuotantoratkaisuihin? Tilalliset ovat halunneet kehittää tilastaan työpaikan aluksi toisella ja mahdollisesti jossain vaiheessa molemmille. Kehityksen kulmakivinä on kuitenkin tilallisten arvot; eettisyys, halu tuottaa puhdasta ja maukasta lihaa ja eläimien kunnioitus. Luomutuotannolla on haluttu rakentaa tilasta kestävää ja ravinneomavaraista tilaa, jossa luonnon oma kiertokulku on vahvasti mukana. Tilalliset keskittyvät intohimoisesti valitsemiensa rotujen jalostukseen ja haluavat toimia osana suurempaa yhteisöä, muiden kasvattajien kanssa. Kasvatettavat rodut he ovat valinneet niiden luonnollisuuden ja elinvoimaisuuden vuoksi.

Tulevaisuudessa tilalliset näkevät tuotantonsa melko samanlaisena kuin se on tällä hetkellä. Texas Longhornien jalostus ja siinä onnistuminen on tilan uusin haaste. He toivovat voivansa jossain vaiheessa molemmat työskennellä tilalla täysipäiväisesti kehittäen Aliniittyä. Tilan omia luomutuotteita, naudan ja sian lihaa sekä kesäksi tulevia tilan makkaroita voi ostaa tilalta suoraan sopimalla ajan tai tilaamalla REKO-lähiruokarenkaan jakeluun. Tilan oma puoti on auki sovittaessa.

 

Kirjoittaja: Susanna Valtonen