Hämäläistä perunaa kuluttajien lautaselle
Ojamäen tila

Koira haukahtelee, viereiseltä tieltä kantautuu autojen ääniä, pihaan alkaa saapua autoja, keltaisen maalaistalon ovi aukeaa ja pihalle astuu aurinkoinen Maarit Ojamäki. Olen saapunut Ojamäen tilalle Lammille. Aamu alkaa työntekijöiden opastuksella, jotta kyseiselle päivälle tehdyt tilaukset saadaan päivän aikana matkaan. Perunanlajittelu, -kuorinta ja pesukoneet käynnistyvät ja tilalla työskentelevät työntekijät aloittavat päivän hommat. Ari Ojamäki on käynyt katsomassa, että koneet toimivat ja saapuu myös tervehtimään minua.

Lähdemme perunamaalle katsomaan, miltä tämän kesän perunasato näyttää. Perunoissa on vasta pieniä mukuloita, sillä tila tähtää kesäperunaan ja ruokaperunaan, jota tilalta myydään pestynä, kuorittuna ja pakattuna ympäri vuoden lähialueen kauppoihin ja keittiöihin. Ekat tämän kesän perunat nostetaan Ojamäen tilalla vasta heinäkuussa. Lähdemme katsomaan tilan muiden töiden etenemistä. Perunavarasto alkaa näyttämään jo melko tyhjältä ja tilan täyttääkin lajittelukoneen kolina. Varastosta viedään oikean kokoiseksi lajiteltuja perunoita päivittäin pesu- ja pakkauskoneistolle, josta tuotteet sitten lähtevät Lähiperuna -pusseissa ympäri Hämettä.

Ari ja Maarit Ojamäki ovat viljelleet Ojamäen tilaa Lammilla vuodesta 2010. Tila on Ari Ojamäen kotitila, jossa on viljelty perunaa vuodesta 1970, joten vankka kokemus perunanviljelystä kulkee suvussa. Tänä vuonna perunaa on yli 60 hehtaarin alalla. Tilalta voi ostaa multaperunaa, mitä löytää myös ympäri vuoden lähialueen kaupoista Lähiperuna nimellä.

Ojamäen tilalla halutaan tuottaa laadukasta, kotimaista ja ravinnerikasta perunaa kuluttajien lautaselle.

#HämeRuoka – Ruokaa, jolla on tarina
kurkkaa Ojamaen tilan tarina -videoon täältä 

Teksti: Susanna Valtonen, MTK Häme

Ari ja Maarit Ojamäki