Perinteiden vaalimista uutta kehittämällä
Pelto-Seppälän tila

Pelto-Seppälän tilalla vaalitaan perinteitä uutta kehittämällä

Pelto-Seppälän tila sijaitsee Lopen Hunsalassa korkealla mäellä, joka on todennäköisesti ollut saari, aikana, jolloin vedenpinta oli useita kymmeniä metrejä nykyistä korkeammalla. Seppälän tilan tunnettu historia alkaa vuodesta 1722 ja nimen Seppälä tila sai vuonna 1753 kun tilan tytär Maija Martintytär meni naimisiin Elias Yrjönpojan kanssa. Elias oli seppä, mistä johtuen tilaa alettiin kutsumaan Seppäläksi. 1750-luvulla rakennettiin tilan päärakennus, joka edelleen komeilee pihapiirissä ja on asuttu kesäisin.

Tila on ollut saman suvun hallinnassa todistettavasti jo vuodesta 1722. Vuonna 1949, Salli ja Juho Ruokosen toimiessa isäntäparina, tilalle valmistui uusi tiilinavetta. Navetassa tuotettiin niin sanottua ”tarkastusmaitoa”, erityisesti lapsille suunnattua tarkoin tutkittua ja huolellisesti säilytettyä maitoa, jota myytiin lasipulloissa. Navetassa oli 24 lehmää, ajanmukaiset höyrystyslaitteet, suihkut ja jopa vesivessa. Navettaan mentäessä kädet piti pestä, karjakot työskentelivät valkoiset takit yllään ja lääkärit kävivät tarkastamassa navetan kahdesti vuodessa.

Seppälän mäkeä ennen, vuosiluku tuntematon (kuva www.peltoseppala.fi)

Nyt tilalla asuu kolme sukupolvea, ja sukupolvenvaihdoksen myötä päävastuu tilasta siirtyi keväällä 2019 sisaruksille Tiinalle ja Tommille, mutta perhetilalla kaikki sukupolvet ovat mukana jokapäiväisessä toiminnassa. Vuodesta -88 tilalla on kasvatettu lihanautoja, joita tällä hetkellä on 67 emolehmän verran. Tilalla emolehmät asustavat talviaikaan kylmäpihatoissa paksulla ja kuivalla olkipatjalla, jonne valtaosa tilan vasikoista keväällä syntyy.

Lähiruokaa sanan varsinaisessa merkityksessä

Emolehmätuotannon lisäksi tilalla pyörii hevostalli sekä tilan uusin suuntaus tilamyymälä. Tilamyymälästä voi ostaa tilan omia tuotteita sekä muiden pientuottajien tuotteita, kuten kananmunia, pienpanimo oluita ja jauhoja. Pelto-Seppälän tilan tilapuoti on auki viikonloppuisin.  Puodin kautta tilalliset katsovat voivansa palvella asiakkaitaan paremmin ja voivansa antaa mahdollisuuden tulla tutustumaan maatalouteen.

Tilallisten jokapäiväisissä arvoissa kumpuaa vahvasti eläinten hyvinvointi ja avoimuus. Eläimet pääset ulkoilemaan myös talvella ja kesäisin ne laiduntavat laajoilla peltoalueilla.

-Poikkea puotiin, ja kerromme toiminnastamme lisää tai lähdemme esittelemään eläimiä, kannustaa tilan emäntä Tiina Seppälä.

Kesällä ja satunnaisesti muutoinkin tilalla palvelee myös lähiruokaa tarjoava Mulli & Mallas -ravintola.

 

Pelto-Seppälän tilapuoti (kuva Pelto-Seppälä)