Luomu Hämeessä 2019

Häme kirii luomualaansa

Luomu Hämeessä 2019 -kooste

Luomutoimijoiden määrä Hämeessä on hienoisessa nosteessa. Vuonna 2019 luomutoimijoita oli yhteensä 252 kpl, kun vuonna 2018 niitä oli 6 vähemmän. Maatiloja näistä oli yhteensä 245. Tämä oli 7,3 % kaikista Hämeen tiloista, kun koko Suomen vastaava luku oli 10,7 %.

Myös luomuviljely kasvaa Hämeessä. Vuonna 2019 luomuviljelyssä oli peltoalaa 11 305 ha, joka on 19 % enemmän kuin vuonna 2018. Hämeen koko viljelyalasta 8,3 % oli luomussa, kun se koko Suomessa oli 13,5 %.

Luomun kokonaisviljelyalasta Päijät-Hämeen ykkönen oli Heinola, jossa peräti 18 % kaikesta viljelyalasta oli luomussa. Kanta-Hämeessä kärkeä piti Riihimäki, jossa vastaava luku oli 16,4 %.

Luomutilojen keskikoko Hämeessä oli 63 ha vuonna 2019  ja suurimmat tilat löytyvät Hattulasta ja Forssasta (vrt. kaikkien tilojen keskikoko Hämeessä 55 ha). Eniten vuonna 2019 viljeltiin nurmea (7312 ha) ja kauraa (1886 ha). Härkäpapua viljeltiin 309 ha.

Puutarhakasveista merkittävin oli peruna, jota viljeltiin 27 ha ja mansikka 26 ha viljelyalallaan. Mansikka-ala voi tuntua pieneltä, mutta oli kuitenkin toiseksi suurin viljelyala koko Suomessa. Luomueläintiloja oli eniten emolehmätuotannon puolella (28 tilaa). Yhteensä luomueläintiloja oli vuonna 2019 Hämeessä 56.

Luomun käyttö Kanta- ja Päijät-Hämeen ammattikeittiöissä on vähäistä. Luomussa vara parempi -hankkeen vuonna 2019 tekemän kyselyn mukaan jopa 2/3 ruokapalveluiden tuottajista ei käytä luomutuotteita lainkaan, suurimmalle osalle käyttö on hyvin vähäistä. Eniten käytetään maitoa, hiutaleita, suurimoita ja jauhoja.

Koko Suomen mittakaavassa luomun käyttö lisääntyy Suomessa. Vuonna 2019 luomua myytiin päivittäistavarakaupoissa noin 368 miljoonalla eurolla. Myynti lisääntyi 9,6 % edellisvuoteen verrattuna. Suurimmat tuoteryhmät luomumyynnissä olivat viime vuosien tapaan hedelmät, maito ja muut nestemäiset maitotuotteet sekä vihannekset.

Luomu Hämeessä 2019 -kooste on tuotettu Ruokaviesti -hankkeessa, jota rahoittaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma.

Lisää Luomu Hämeessä julkaisuja löydät täältä:

Luomun jatkojalostusta koskeva raportti

Ammattikeittiöjulkaisu

Tutustu myös Luomu Suomessa 2019 koosteeseen, jonka on tuottanut Ruokasektorin koordinaatiohanke.