Huljalan Tupala, Hämeenkoski

Avoimet maatilat – Taste of Häme! -tapahtumakohde

Perinnebiotoopin kyyttöjä ja luomukasveja

Huljalan Tupala on luomumaatila Hämeenkoskella Salpausselän kupeessa. Tila sijaitsee nk. Ylisen Viipurintien varressa. Kirkonkirjoja seudulta on tallessa isoon vihaan asti. Ainakin tuon ajan vuodesta 1724 tila on ollut isännän äidin esivanhempien hallinnassa.

Huljalan Tupalassa kasvatetaan kyyttölehmiä metsälaitumella sekä viljellään mm. härkäpapua, öljyhamppua, tattaria ja avomaanvihanneksia.

Tapahtumapäivänä 8.7. ohjelmassa on kierros perinnebiotooppilaitumella (huomioi jalkinevalinta) klo 12.30, pihassa on viljelykasvinäyttely, tavattavissa myös lehmiä ja koneita. Virkistäytymään pääsee puffetissa.

Myynnissä tilan omia tuotteita: kyytönlihaa metsälaitumelta, vihanneksia, härkäpapua ja öljyhamppua.

Kyytöistä:

Itäsuomenkarja eli kyyttö on harvinaiseksi käynyt suomalainen alkuperäisrotu. Pienikokoinen ja hidaskasvuinen eläin laiduntaa osan kesää metsissä ja perinnebiotoopiksi luokitellulla niitty-metsäalueella. Hitaan kasvun ja metsäisen ravinnon tulos on tiheäsyisen maukas liha. Lehmät poikivat maalis-huhtikuulla. Emot imettävät vasikoitaan loka marraskuulle asti. Koko karja muhkeimmasta sonnista pienimpään vasikkaan laiduntaa kesän.

Eläimet kasvatetaan “perusnautoja” vanhemmiksi – yleensä vähintään 2,5-vuotiaiksi, mikä myös tuo lihaan makua. Ruokinnassa käytetään ympäri vuoden vain karkearehuja, liha on siis grass fed. Teurastamona on lähin mahdollinen eli Vainion teurastamo Orimattilassa.

Lihaa on myynnissä suoraan tilalta aina, kun joku on kotona. Iso osa myydään kuitenkin facebookissa toimivien reko-ryhmien kautta pääasiassa pääkaupunkiseudulle. Maistamaan pääsee ajoittain myös muutamissa ravintoloissa. Mm. Helsingissä Juuri, Emo, Chef&Sommelier ja Grön sekä Porvoossa Kannonnokka ovat tarjonneet Huljalan Tupalan kyyttöä.

Puimurilla korjattavista kasveista kuluttajamyyntiin tulee kuivattua härkäpapua ja öljyhamppua. Monenmoisia avomaan vihanneksia tuotetaan pienellä alalla. Näitä on mahdollista ostaa myös itsepalveluna suoraan pellolta.

Järjestämme myös muina aikoina tilavierailuja ryhmille sopimuksen mukaan.

Yhteystiedot

Laura Hämäläinen
laura.hamalainen@phnet.fi
p. 0400 978 665
Vanhatie 239, 16800 Hämeenkoski

Kotisivut:  http://huljalantupalassa.blogspot.com/
Facebook: Huljalan Tupala